Bosić pohvalio početak rješavanja pitanja stare devizne štednje

Srna
Bosić pohvalio početak rješavanja pitanja stare devizne štednje

Sarajevo - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić danas je u Ljubljani u razgovoru sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom izrazio zadovoljstvo što je počelo rješavanje problema štediša bivše Ljubljanske banke.

"Slovenija je prijateljska država koja nam daje podršku na putu evropskih

integracija, pa se nadamo da će nam pomoći i angažovati se oko nove paravizne mjere prema građanima BiH i namjere EU da uvede taksu za registraciju i ulazak u EU, što bi predstavljalo psihološku barijeru našim građanima koji putuju", rekao je Bosić.

Uz Bosića u zvaničnoj posjeti Sloveniji borave i njegovi zamjenici Borjana Krišto i Šefik Džaferović, koji je predložio slovenačkim kolegama potpisivanje protokola o parlamentarnoj saradnji.

"Od Slovenije tražimo dalju podršku na evroatlantskom putu BiH, a bitno je i dalje razgovarati o statusu i pravima građana Slovenije koji su porijeklom iz BiH", rekao je Džaferović.

Krištova je istakla da BiH funkcioniše u situaciji nametnutog Ustava koji nema legitimitet i predstavlja kočnicu sveukupnom napretku BiH.

"Nijedna nova članica nije ušla u EU, a da prije toga nije izvršila promjenu Ustava, pa sam uvjerena da će i BiH morati promijeniti dejtonski Ustav prije nego postane punopravna članica EU", zaključila je Krištova.

Prema njenim riječima, bezbjedna BiH znači bezbjednu i stabilnu regiju, što bi trebalo da je zajednički cilj svih.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije naglasio je da se Evropa i EU trenutno susreću sa brojnim izazovima, od kojih su najveći migrantska kriza, referendum u Velikoj Britaniji i nova američka administracija.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH upisali su se u Zlatnu knjigu gostiju, te uputili poziv domaćinima da naredne godine dođu u uzvratnu posjetu BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Za sutra je planiran sastanak članova Kolegijuma sa predsjednikom Republike
Slovenije Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana