Bosić: - Uzrok krize - konflikt hrvatskog i bošnjačkog koncepta

Agencije
Bosić: - Uzrok krize - konflikt hrvatskog i bošnjačkog koncepta

Sarajevo - Glavni uzrok krize na nivou BiH je konflikt hrvatskog i bošnjačkog koncepta u Federaciji BiH /FBiH/ i, dok se ne nađe neko rješenje, svi će na neki način biti žrtve tog neriješenog pitanja, tvrdi predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

”To, prije svega, zavisi od odnosa HDZ-a i SDP-a. Personifikujem te dvije stranke, hoće li uspjeti da nađu konačno neku zajedničku politiku i neki zajednički plan – hoće li HDZ uspjeti da uđe u federalnu Vladu, jer nema puno vremena. Iduće godine nema prostora za bilo kakve kombinacije”, rekao je Bosić.


On je za “Oslobođenje” pojasnio da je ova godina presudna i za političku scenu u 2014. godini, jer, ako kriza u odnosima u FBiH bude nastavljena narednih šest mjeseci, ona će ostati do narednih izbora.

Bosić smatra da je FBiH u ovom trenutku generator krize, jer je unutar nje nekoliko nivoa teškog političkog sukoba.

“Jedan je nivo bošnjačke-hrvatske stranke, drugi podjednako žestok nivo sukoba je unutar bošnjačkih stranaka kroz sukob SDP – SDA, a ima i treći – male hrvatske stranke i dva HDZ-a, jer ove manje djeluju zajedno sa bošnjačkim strankama. Dakle, situacija je veoma konfuzna”, naglašava Bosić.

Prema njegovom mišljenju, ovo što stranke iz Republike Srpske do sada “igraju” zajedno na nivou BiH u stvari je faktor stabilizacije.

“U ovom slučaju postoje šanse da se dođe do nekog dogovora u okviru FBiH, a onda da se dođe do dogovora na nivou BiH”, smatra Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana