Босић: Нема косензуса о спајању општих и локалних избора

Срна
Босић: Нема косензуса о спајању општих и локалних избора

Градишка - Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је вечерас да се воде разговори о могућем спајању локалних и општих избора, али да за сада о том питању нема консензуса политичких странака у БиХ.

Босић сматра да би спајање избора било добро због избјегавања "сталног изборног циклуса", али да то питање неке странке у Федерацији БиХ доводе у везу са промјеном Изборног закона у Мостару и рјешавањем питања "Сејдић-Финци", па ће идуће године сигурно бити локалних избора.

Он је новинарима у Градишци рекао да је потребно мијењати Изборни закон БиХ на начин да се обезбиједи да изборни мандати припадну странкама, а не појединцима, додајући да исти став дијели већина политичких партија, осим владајуће коалиције у Републици Српској.

"Овакав ниво политичке корупције, гдје се добијају мандати у једној странци, а касније продају другој, обесмишљава демократију и изборни процес. Поставља се питање - зашто би гласачи изашли на изборе и гласали за неког кандидата ако сумњају да ће он сутра продати свој мандат?", каже Босић.

Босић је вечерас присуствовао радном састанку Општинског одбора СДС-а у Градишци на којем је оцијењено да је ова странка сада јединствена у тој општини, као и у Козарској Дубици.

Он је истако да ће члан Слободног демократског српског клуба у Народној скупштини Републике Српске Славко Дуњић, који је раније искључен из СДС-а и Изворни СДС проћи исто као и други који су напустили СДС. "Сви који су изашли из СДС-а су брзо схватили да грађани нису гласали за њих као појединце него за политику коју странка представља. Ту судбину ће доживјети и Дуњић јер сви који су покушали да на такав начин направе штету СДС-у завршили су политичку каријеру", нагласио је Босић.

Босић је навео да СДС сада улази у фазу припрема за локалне изборе, на којима, како је рекао, због доброг рада начелника општине Зорана Латиновића поново очекује подршку грађана Градишке.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Градишка Ђорђо Крчмар каже да у СДС-у више нема мјеста за оне који желе да мимо одлука органа странке праве коалиције са другим стракама.

Осим пресједника СДС-а Младена Босића, састанку Општинског одбора ове странке у Градишци присуствовали су потпредсједник СДС-а Синиша Гатарић, генерални секретар странке Владо Бабић, члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица и начелник општине Градишка Зоран Латиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана