Bosanski Petrovac: Vehabije prijetile tokom skupa SDA

Goran Maunaga
Bosanski Petrovac: Vehabije prijetile tokom skupa SDA

Bosanski Petrovac - Dvojica vehabija iz Bosanske Krupe uznemirila su Srbe koji žive u Bosanskom Petrovcu, a jedan od njih zaprijetio je radnici u trgovini riječima "Alah je rekao da ćeš da goriš".

Vehabije su se u Bosanskom Petrovcu našle u subotu gdje su na predizbornom skupu SDA i u obližnjim radnjama dijelili propagandni vjerski materijal na arapskom jeziku.

- Ušli su u trgovinu, a jedan od njih iz čista mira mi je rekao "Alah je rekao da ćeš da goriš". Nisam reagovala, a oni su poslije toga izašli iz prodavnice. U Petrovcu odavno ima nekoliko vehabija, ali tu dvojicu sam vidjela prvi put - kaže prodavačica koja zbog straha od vehabija incident nije prijavila ni policiji.

Portparol Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić kaže da se radilo o dva lica čiji izgled asocira na sljedbenike vehabijskog pokreta, koji su na predizbornom skupu dijelili knjige i letke vjerskog sadržaja, odnosno materijal sa citatima iz Kurana.

Policijska patrola ih je uočila u 20 časova, a prilikom legitimisanja utvrđeno je da su sa područja Bosanske Krupe.

- Utvrđeno je da su dijelili letke građanima Petrovca po slučajnom uzorku i da su ušli u nekoliko ugostiteljskih objekata i trgovačkih radnji u centru. Nakon legitimisanja upozoreni su da se radi o multietničkoj sredini, da nije dobro da nasumice dijele navedeni vjerski materijal jer bi takva aktivnost mogla dovesti do uznemirenja javnosti. Zatim su napustili teritoriju opštine - kaže Šiljdedić.

Dodao je da pripadnici policijske stanice nisu imali nijednu prijavu o uznemiravanju niti činjenju prekršaja ili krivičnog djela.

- Građani su prijavili da dijele taj vjerski materijal. Dijelili su ga svima, pa i Srbima, a neki od ugostitetljskih objekata u koje su ulazili vlasništvo su lica srpske nacionalnosti. Uznemireni su bili i Bošnjaci i Srbi. U lecima nije bilo uznemirujućeg sadržaja, to su ajeti iz Kurana - pojasnio je Šiljdedić i pozvao sve građane koje su vehabije uznemiravale, vrijeđale ili im prijetile da to prijave policiji kako bi protiv njih bila podnesena prekršajna ili krivična prijava.

Vehabijski pokret

Ale Šiljdedić kaže da u policiji nemaju informacije o tome da li su oni koji su dijelili propagandni vjerski materijal pripadnici bilo kojeg pokreta.

- Lični opis navedenih lica može asocirati na sljedbenike vehabizma - rekao je Šiljdedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana