Босански Петровац: Вехабије пријетиле током скупа СДА

Горан Маунага
Босански Петровац: Вехабије пријетиле током скупа СДА

Босански Петровац - Двојица вехабија из Босанске Крупе узнемирила су Србе који живе у Босанском Петровцу, а један од њих запријетио је радници у трговини ријечима "Алах је рекао да ћеш да гориш".

Вехабије су се у Босанском Петровцу нашле у суботу гдје су на предизборном скупу СДА и у оближњим радњама дијелили пропагандни вјерски материјал на арапском језику.

- Ушли су у трговину, а један од њих из чиста мира ми је рекао "Алах је рекао да ћеш да гориш". Нисам реаговала, а они су послије тога изашли из продавнице. У Петровцу одавно има неколико вехабија, али ту двојицу сам видјела први пут - каже продавачица која због страха од вехабија инцидент није пријавила ни полицији.

Портпарол Управе полиције МУП-а Унско-санског кантона Але Шиљдедић каже да се радило о два лица чији изглед асоцира на сљедбенике вехабијског покрета, који су на предизборном скупу дијелили књиге и летке вјерског садржаја, односно материјал са цитатима из Курана.

Полицијска патрола их је уочила у 20 часова, а приликом легитимисања утврђено је да су са подручја Босанске Крупе.

- Утврђено је да су дијелили летке грађанима Петровца по случајном узорку и да су ушли у неколико угоститељских објеката и трговачких радњи у центру. Након легитимисања упозорени су да се ради о мултиетничкој средини, да није добро да насумице дијеле наведени вјерски материјал јер би таква активност могла довести до узнемирења јавности. Затим су напустили територију општине - каже Шиљдедић.

Додао је да припадници полицијске станице нису имали ниједну пријаву о узнемиравању нити чињењу прекршаја или кривичног дјела.

- Грађани су пријавили да дијеле тај вјерски материјал. Дијелили су га свима, па и Србима, а неки од угоститетљских објеката у које су улазили власништво су лица српске националности. Узнемирени су били и Бошњаци и Срби. У лецима није било узнемирујућег садржаја, то су ајети из Курана - појаснио је Шиљдедић и позвао све грађане које су вехабије узнемиравале, вријеђале или им пријетиле да то пријаве полицији како би против њих била поднесена прекршајна или кривична пријава.

Вехабијски покрет

Але Шиљдедић каже да у полицији немају информације о томе да ли су они који су дијелили пропагандни вјерски материјал припадници било којег покрета.

- Лични опис наведених лица може асоцирати на сљедбенике вехабизма - рекао је Шиљдедић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана