Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH: OHR uzrok problema sa Izbornim zakonom

Ž. D.
Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH: OHR uzrok problema sa Izbornim zakonom

Sarajevo - Intervencije visokog predstavnika u Izbornom zakonu BiH su nas i dovele u trenutnu poziciju i zato nijedno rješenje koje eventualno nametne visoki predstavnik neće donijeti nikakvo dobro, istakla je zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Visoki predstavnik Valentin Incko najavio je da će međunarodna zajednica dati šansu predstavnicima parlamentarnih stranaka da se dogovore o izmjena Izbornog zakona BiH do aprila, eventualno do početka maja, nakon čega će povećati pritisak, jer neće dozvoliti da se od BiH napravi slučaj "Mostar", u kojem blokada traje godinama i nema izbora.

- Ustavni sud BiH je upravo odredbe Izbornog zakona koje je nametao visoki predstavnik ocijenio kao neustavne. Cijela priča svodi se na to da se napiše ono što zagovaraju Bošnjaci u nekim sarajevskim krugovima i službama OHR-a bliskim Bošnjacima i da onda to visoki predstavnik nameće kao neku svoju odluku. I u ovom slučaju, kao i ranije međunarodna zajednica se ponašala i djelovala samo u interesu jednog naroda - kaže Krišto i dodaje da se političke stranke u BiH moraju okupiti i postići dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana