Борјана Кришто за Глас Српске: Без измјена Изборног закона неизвјесни идући избори

Жељка Домазет
Борјана Кришто за Глас Српске: Без измјена Изборног закона неизвјесни идући избори

Ако измјене Изборног закона БиХ не буду усвојене, могу доћи у питање општи избори 2018. године, каже замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто.

Она је нагласила да је усвајање ових измјена неопходно за дефинисање будућих односа, али је неопходно и за саму будућност БиХ.

* ГЛАС: Хрватски народни сабор (ХНС) је посредством делегата у хрватском Клубу у Дому народа Парламента БиХ у петак упутио у процедуру измјене и допуне Изборног закона БиХ. Шта је предложено?

КРИШТО: Ријеч је о измјенама Изборног закона када је ријеч о избору чланова Предсједништва БиХ из ФБиХ и избору делегата Дома народа Парламента ФБиХ. Приједлози су упућени на усвајање по хитној процедури. Предложили смо нешто што је у овом тренутку неопходно да не бисмо дошли у ситуацију да избори 2018. дођу у питање, с обзиром на то да имамо обавезу да имплементирамо одлуку Уставног суда за град Мостар, а исто тако и недавну одлуку за избор делегата. Подразумијевајући и чињеницу да смо на политичком нивоу већ неколико пута код избора чланова Предсједништва покушавали постићи договор о томе да један народ другом не бира политичке представнике, а како до договора није дошло, ми смо предложили овај документ.

* ГЛАС: Шта садржи тај приједлог?

КРИШТО: Да се у ФБиХ формирају три ад хок изборна подручја "А", "Б" и "Ц". У подручје "А" убрајају се основне изборне јединице у којима према подацима пописа становништва живи више од двије трећине бошњачког народа, у "Б" подручје у коме према подацима посљедњег пописа живи више од двије трећине хрватског народа, а све остале изборне јединице убрајају се у изборно подручје "Ц". За члана Предсједништва, када је ријеч о Бошњацима, био би изабран онај кандидат који је освојио највећи број гласова међу бошњачким кандидатима уз услов да је у подручју које се састоји од изборних подручја "А" и "Ц" освојио већи број гласова него у подручју које се састоји од изборних подручја "Б" и "Ц". За хрватског члана Предсједништва био би изабран онај кандидат који је освојио међу хрватским кандидатима највише гласова, уз услов да је у изборном подручју које се састоји од изборних јединица "Б" и "Ц" освојио већи број гласова него у подручју које се састоји од изборних подручја "А" и "Ц".

* ГЛАС: Иако још нису видјели тај приједлог, у странкама бошњачког народа већ су га одбацили. Зашто?

КРИШТО: На неки начин и не чуди ово што сте и сами рекли. Ми смо и до сада кроз политичке разговоре са бошњачким политичким странкама увијек имали неку врсту таквог одговора. Никада се није нашао аргумент или разлог зашто је нешто што предлажемо неприхватљиво. Једноставно, они су то одбацивали само зато што је предложено од стране ХНС-а или хрватске политичке опције. Вјерујем ипак да ће сви они који су дио парламентарне демократије сада показати минимум одговорности. Надам се да ће добро изанализирати ове приједлоге и да ће заиста доћи до закључка да ни на какав начин не доводе у питање било какву позицију неког народа. Приједлози нису на штету других, а чинимо нешто што је добро за све народе и грађане. Сматрам да је то минимум од кога треба да пођемо и вјерујем да ће постојати минимум разума да бисмо направили искорак.

* ГЛАС: Буде ли се у БиХ и даље наставило са популистичким ставовима, води ли то парализи институција и даљем раздору?

КРИШТО: И данас смо на неки начин у некој парализи и БиХ и система. Сигурно нам штету наносе популистичке иницијативе и то ствара хаос. Оно што је најпотребније у овом тренутку је рјешавање питања Изборног закона. БиХ је потребан Изборни закон који је демократски и да у овој земљи постоји нешто на чему почива цијели систем. Наравно да би било добро да имамо потребну већину за измјене Устава БиХ, јер смо у обавези да спроведемо одлуку "Сејдић и Финци", али очито је да се сви баве беспотребним стварима којима забављају јавност. Залагаћу се за то да подржим све добре иницијативе, а за све што је неприхватљиво јасно ћемо рећи свој став.

Дом народа

Према приједлогу који су у процедуру упутили делегати Мартин Рагуж, Љиља Зовко, Зденка Џамбас и Бариша Чолак из ХДЗ-а, те Марио Караматић из ХСС-а, у Дом народа Парламента Федерације бирало би се, као до сада, из кантоналних скупштина по 17 делегата из хрватског, бошњачког и српског народа и седам делегата из реда осталих. У Клуб Срба бирала би се четири делегата из Сарајевског кантона, из Ливањског и Унско-санског по три, Тузланског, Зеничко-добојског и Херцеговачко-неретванског по два и један из Средњобосанског кантона.

Клуб Срба до данас је углавном био непопуњен. Таква је ситуација и у актуелном сазиву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана