Borjana Krišto: U radu parlamenta dominiraju negativna energija i nepovjerenje

Srna
Borjana Krišto: U radu parlamenta dominiraju negativna energija i nepovjerenje

Banjaluka - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto tvrdi da su blokade u radu parlamenta prisutne i zbog cjelokupnog lošeg ambijenta, te da se s razlogom može upitati da li je bolje kada radi ili kada ne radi.

"Blokiraju se stvari i ništa se ne radi. Gleda se kako se predstaviti, jer izborna kampanja je već počela", kaže Krišto.


Ona smatra da je mnogo negativne energije i nepovjerenja u Predstavničkom domu BiH, kao i neodgovornih izjava, populizma i demagogije koja šteti svima.

"Trebalo bi da radimo ono što je od interesa za sve, a to su reforme", rekla je Krišto za "Nezavisne novine".

Ona kaže da se na političkoj sceni između pojedinih stranaka stalno vode ratovi, te da se ne vodi polemika o tome šta bi trebalo uraditi, već se sve svodi na "ovaj ne valja, ovo nije dobro".

Govoreći o odlučivanju o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio HNS još proljetos, Krišto je izrazila žaljenje što se to dogodilo na ovakav način, dodajući da se toliko dugo čeka da na dnevni red dođu te zakonske izmjene koje treba da budu usvojene.

"To je iskorak u smislu kako bismo funkcionisali i ušli spremni i demokratični u izbore i kako bismo primjenili odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izbor delegata za Dom naroda, na principu konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja", rekla je Krišto.

Ona je dodala da se bošnjačke političke stranke teško odriču prilike da hrvatskom narodu biraju političke predstavnike.

"Sve što čine je samo da se deklarativno kaže da BiH jeste država i da narodi treba da budu ravnopravni, a to je na nivou političke fraze. Međutim, kada govorimo o rješenjima, čine na svaki način da se BiH predstavi kao građanska, a znamo u suštini kojeg naroda i šta je pozadina svega toga", navela je Krišto.

Odgovarajući na pitanje da li su sporni izbori naredne godine ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, Krišto je rekla da izbora može biti, ali da je pitanje kako će biti sprovedeni rezultati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana