Борјана Кришто: У раду парламента доминирају негативна енергија и неповјерење

Срна
Борјана Кришто: У раду парламента доминирају негативна енергија и неповјерење

Бањалука - Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто тврди да су блокаде у раду парламента присутне и због цјелокупног лошег амбијента, те да се с разлогом може упитати да ли је боље када ради или када не ради.

"Блокирају се ствари и ништа се не ради. Гледа се како се представити, јер изборна кампања је већ почела", каже Кришто.


Она сматра да је много негативне енергије и неповјерења у Представничком дому БиХ, као и неодговорних изјава, популизма и демагогије која штети свима.

"Требало би да радимо оно што је од интереса за све, а то су реформе", рекла је Кришто за "Независне новине".

Она каже да се на политичкој сцени између појединих странака стално воде ратови, те да се не води полемика о томе шта би требало урадити, већ се све своди на "овај не ваља, ово није добро".

Говорећи о одлучивању о измјенама Изборног закона БиХ које је предложио ХНС још прољетос, Кришто је изразила жаљење што се то догодило на овакав начин, додајући да се толико дуго чека да на дневни ред дођу те законске измјене које треба да буду усвојене.

"То је искорак у смислу како бисмо функционисали и ушли спремни и демократични у изборе и како бисмо примјенили одлуку Уставног суда БиХ која се односи на избор делегата за Дом народа, на принципу конститутивности и легитимног представљања", рекла је Кришто.

Она је додала да се бошњачке политичке странке тешко одричу прилике да хрватском народу бирају политичке представнике.

"Све што чине је само да се декларативно каже да БиХ јесте држава и да народи треба да буду равноправни, а то је на нивоу политичке фразе. Међутим, када говоримо о рјешењима, чине на сваки начин да се БиХ представи као грађанска, а знамо у суштини којег народа и шта је позадина свега тога", навела је Кришто.

Одговарајући на питање да ли су спорни избори наредне године ако не дође до измјена Изборног закона БиХ, Кришто је рекла да избора може бити, али да је питање како ће бити спроведени резултати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана