Борис Јеринић, замјеника министра одбране БиХ: Војници треба да потпуно његују традицију ВРС

Ведрана Кулага
Борис Јеринић, замјеника министра одбране БиХ: Војници треба да потпуно његују традицију ВРС

Бањалука - Трећи пјешадијски РС пук Оружаних снага БиХ треба да буде дио прослава важних датума за Српску, а најбоље би било да договор о новим правилима буде плод договора у Предсједништву БиХ.

Став је то замјеника министра одбране БиХ Бориса Јеринића у вези са идејом коју је изнио предсједник РС Милорад Додик да би били превазиђени проблеми који се понављају из године у годину у вези са учешћем припадника Трећег пјешадијског РС пука на прослави 9. јануара - Дана Републике. Додик је у четвртак предложио да буду промијењена правила и омогућено да српски члан Предсједништва БиХ може самостално одлучивати о учешћу припадника српских јединица Оружаних снага БиХ на манифестацијама, а не да одлуку доносе бирократе у Министарству одбране БиХ. Важећа правила налажу да члан Предсједништва БиХ из РС има право да тражи постројавање припадника пука у његову част, а одлуку о њиховом учешћу доносе у Министарству одбране.

Јеринић наглашава да сваки народ има своје виђење датума и дешавања у протеклом рату и да је ту камен спотицања.

- Било би добро да, када су у питању догађаји који се односе на Војску РС, односно Трећи пјешадијски РС пук који баштини њену традицију, нема препрека за њихово присуствовање. Требало би да у пуном капацитету празнују, баштине и чувају традицију Војске РС. Ситуација би се могла поправити измјенама правилника у Министарству одбране, али би било боље да иницијатива за то крене из Предсједништва БиХ, чији су чланови врховни команданти Оружаних снага. Када би се договорили таквом нечему, то би сви морали да поштују и не би било различитих тумачења - рекао је Јеринић.

Ипак, тренутна ситуација у Предсједништву и цијелој БиХ не улива, каже, наду и оптимизам да ће то бити ријешено брзо.

- С обзиром на то да је изборна година и да сви покушавају све да претворе у кампању, нисам претјерано оптимистичан, али пред нама је све па ћемо видјети. Не видим потребу за политикантством, јер када некоме нешто браните у БиХ, из ината се слави још више. Ствари треба формализовати да не би било дуплих тумачења. То би допринијело и стабилности и миру - казао је Јеринић.

Реагујући на чињеницу да би један од разлога спотицања могло бити управо обиљежавање Дана РС, који је и даље трн у оку Бошњака, подвукао је да тај датум не може бити одузет.

- То не може ниједан политичар, ни било ко други. Тај датум ће се и даље празновати и обиљежавати. Спречавати и спутавати нешто може изазвати контрареакцију - рекао је Јеринић и додао да не види потребу да се тако ради.

Планови

Министарство одбране БиХ припремило је план рада за ову годину, а кључне циљеве ће усаглашавати са износом новца који буду имали на располагању када буде усвојен буџет.

- Предложени буџет Министарства одбране за 2018. годину је на прошлогодишњем нивоу и не даје простора за веће промјене у функционисању Оружаних снага. Кроз дугогодишње пројекте смо у фази модернизације која укључује набавку хеликоптера и специјализованих возила. То су неки циљеви да имамо задовољније војнике - каже Јеринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана