Borio: Odbraniti Dejton i Srpsku

Srna
Borio: Odbraniti Dejton i Srpsku

Beograd - Nekadašnji francuski pukovnik i pripadnik Unprofora Patrik Berio izjavio je da Zapad nastoji da ukine Republiku Srpsku, a Dejtonski mirovni sporazum revidira na način koji bi odgovarao današnjim potrebama, čemu se, kako kaže, mora stati na put.

"Predsjednik /Republike Srpske Milorad/ Dodik dosljedno sprovodi politiku opstanka Srpske i, u tom pogledu, značajna je i podrška koju ima od Srbije. žDejtonž se mora odbraniti, bez obzira na pritiske koji dolaze od međunarodne zajednice i unutrašnjih faktora", ocijenio je Berio, koji je i stručnjak za bezbjednost.


Berio je rekao za "Večernje novosti" da je odbrana Republike Srpske put za buduće ujedinjenje sa Srbijom koji, kako kaže, smatra jedinim ispravnim i logičnim.

On ističe da se ono što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine ne može smatrati genocidom, mada to ne znači da nije bilo žrtava, te napominje da objektivna odgovornost za ono što se tada dešavalo u BiH nije ni na Srbiji, ni na Srpskoj.

"One su bile gurnute u građanski rat u kome se ginulo na sve strane. Međunarodna zajednica, međutim, svjesno manipuliše žrtvama i danas, sprovodeći politiku koja je do njih i dovela", rekao je Berio.

On je naveo da zvanična politika evropskih država slijedi kurs Vašingtona i nije naklonjena srpskom narodu.

"Zato je značajno da Republika Srpska opstane, ali i da Srbija napreduje i bude snažnija. Tako će na najbolji način braniti svoje interese na međunarodnoj sceni", rekao je Berio.

On smatra da je važno da Srbija sačuva svoje dostojanstvo i kredibilitet i da bezuslovno odbije sve ucjene koje se odnosi na Kosovo i Metohiju ili Republike Srpske.

"Platforma Srbije trebalo bi da bude ulazak u EU, ali samo kao zajednica sa Kosovo i Republikom Srpskom", rekao je Berio.

Govoreći o talasu šovinizma i rehabilitacije ustaštva u Hrvatskoj, Berio je navodi da toj državi vjetar u leđa daje Zapad koji nastoji da završi posao započet devedesetih godina prošlog vijeka - da oslabi Srbiju i Srpsku i dodatno dezintegriše srpski narod.

Kada je riječ o radikalnom islamu i narastajućem terorizmu u Evropi, Berio ukazuje da je Zapad preko Kosova i BiH otvorio vrata terorizmu u Evropi.

"U predgrađima Francuske mnogo je oružja koje dolazi preko lanca albanske mafije, koja djeluje posvuda. Naši političari su slijepi i dalje ne shvataju posljedice rata u Jugoslaviji , Libiji, Iraku, Siriji", rekao je Berio.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana