Borenović: Zaustaviti osuđivanje Srba zbog lažnih izjava

Srna
Borenović: Zaustaviti osuđivanje Srba zbog lažnih izjava

Banjaluka - Poslanik PDP-a Branislav Borenović ukazao je danas na činjenicu da se srpska lica osuđuju za ratni zločin koji nisu počinili, usljed lažnih izjava stvarnih počinilaca koji kao saradnici tužilaštava daju lažne izjave da bi im se umanjila kazna, te istakao da se to mora prekinuti.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o izvještaju o analizi i planu aktivnostima o traženju nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina kao primjer naveo Dušana Jankovića koji je osuđen na 23 godine zatvora zbog zločina nad Korićanskim stijenama.


Borenović je rekao da je Jankovića osuđen na osnovu lažnih izjava stvarnog počinoca tog zločina da bi mu se smanjila zatvorska kazna, iako istražioci Agencije za istrage i zaštitu BiH nisu dobili nijednu izjavu Bošnjaka da je Janković učestvovao u tom zločinu.

On je kao drugi primjer naveo Predraga Devića koji je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu na osnovu izjave koju je svjedok dao, takođe, da bi mu bila smanjena izrečena kazna.

"Ovakve stvari se moraju prekinuti zbog nevino osuđenih ljudi, ali i zbog žrtava", dodao je Borenović.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić naveo je slučaj generala Novaka Đukića koji je osuđen retroaktivnom primjenom zakona, bez mogućnosti revizije postupka.

Poslanik SNSD-a Vlado Gligorić pohvalio je rad Republičkog centra za istraživanja rata, ratnih zločina i traženja nestalih, koji je uradio mnogo na da se na institucionalan način pristupi prikupljanju podataka o dešavanjima tokom rata u BiH.

"Demografska služba Haškog tribunala već je umanjila broj stradalih Srba, a to isto je uradilo i Sarajevo, što može biti i opasno za Srpsku. Zbog toga je veoma pohvalna baza podataka o srpskim žrtavama, koju prati i odgovarajuća dokumentacija", naglasio je Gligorić.

Poslanik SNSD-a Danijela Mrda rekla je da je odnos prema žrtvama, ali i pričanje o žrtvama proteklog rata kompleksan i težak, pohvalivši izuzetan odnos ovog centra sa nevladinim organizacijama i udruženjima.

Prema njenim riječima, veoma je dobar rad na publikovanju dešavanja iz proteklog rata, ističući onu o NATO bombardovanju i granatiranju osiromašenim uranijumom, zbog čega znatan broj stanovništva sa tih područja obolijeva od teških bolesti kao što je rak.

Poslanik koalicije "Domovina" Admir Čavka rekao je da se podneseni izvještaj bavi samo žrtvama jednog naroda i da bi to trebalo ispraviti.

"Ovdje postoji mnogo istina. Svaka žrtva zaslužuje pravdu, a svaki zločinac kaznu", dodao je Čavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana