Borenović: Rasprava o interpelaciji bila potrebna i korektna

Borenović: Rasprava o interpelaciji bila potrebna i korektna 20.03.2018 22:19 | Srna

Banjaluka - Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je diskusija o interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema bila korektna i potrebna, jer se u parlamentu pričalo o životnim stvarima za građane Srpske.

Borenović je rekao da ostaje gorčina što su poslanici bili uskraćeni za pisani odgovor Vlade na ovu interpelaciju, koja je urađena kvalitetno.

"Da smo ga dobili, rasprava bi bila efektnija. Dobili smo mali dio odgovora i postigli to da 12 pitanja u ovom dokumentu predstavljaju istinu o stanju u zdravstvu i penzionom sistemu Srpske", ocijenio je Borenović u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema - prijedlog narodnih poslanika.

On je rekao da Vlada u zdravstvu Srpske treba da uspostavi princip odgovornosti - da nagradi one koji dobro vode zdravstvene ustanove, a kazni rukovodioce koji rade suprotno.

Borenović je naglasio da su na ovu interpelaciju klubovi poslanika SDS-SRS i PDP predložili zaključke među kojima su i onaj da se utvrdi pojedinačna odgovornost nosilaca izvršnih funkcija u ovim oblastima, da se povećaju plate zdravstvenih radnika, kao i penzije, te da se spriječi odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo.

Narodni poslanici danas su razmotrili interpelaciju za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović zaključio je današnju sjednicu, koja će biti nastavljena sutra u 10.00 časova raspravom o interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj - prijedlog narodnih poslanika.

Nakon ove sjednice trebalo bi da počne nova sjednica Narodne skupštine sa 15 tačaka dnevnog reda.

Poslanici bi, između ostalog, trebali da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o republičkoj upravi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Kasipović: U zdravstvenom i penzionom sistemu ima i rezultata

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da zdravstveni i sistem penzijskog i invalidskog osiguranja imaju probleme, koji nisu mali, ali da ima i izvanrednih rezultata.
Kasipović je u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da je naplata poreza i doprinosa pitanje kojim se potrebno ozbiljnije baviti u budućnosti.

Šef Kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da zabrinjava činjenica da neizmirene obaveze u zdravstvu trenutno iznose više od milijardu KM.

"Imamo kašnjenje plata, neuplaćene doprinose. Nažalost, sljedeća godina biće godina pravih pokazatelja kada zdravstvene ustanove pređu na trezorsko poslovanje", rekao je Govedarica tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

On je naveo da je Klub SDS-SRS predložio zaključke, među kojima je i ona da Vlada i resorno ministarstvo i Fond zdravstvenog osiguranja, u skladu sa sporazumom o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom, započnu pregovore sa istim institucijama iz Srbije o preuzimanju i implementaciji integralnog informacionog sistema, uspostavljenog u Srbiji, čime bi se pojačala komplementarnost zdravstvenih sistema Srpske i Srbije.

Poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihajilica pohvalio je činjenicu da su izgrađene bolnice u Nevesinju i Bijeljini, da se završava projekat izgradnje i rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra, kao i da će biti izgrađene bolnice u Istočnom Sarajevu i Doboju.

On je rekao da to nikome ne smeta i da to ne znači da ne treba razgovarati o problemima u zdravstvenom sektoru u kojem su evidentirana ogromna dugovanja.

"Smatram da su plate zdravstvenih radnika nedovoljne i da organizacija u zdravstvu nije na zadovoljavajućem nivou, da je puno politike i da ima dosta štetnih ugovora na kojima se gube desetine miliona KM, kao i da ima viška nemedicinskog kadra. To su činjenice koje treba da rješavamo", rekao je Mihajilica.

Golić: Finansiranje bolnice u Istočnom Sarajevu iz tekućih sredstava

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu biti finansirana iz tekućih, a ne kreditnih sredstava.
Golićeva je istakla da vrijednost tog projekta, po sistemu "ključ u ruke", iznosi više od 55 miliona KM.

"U budžetu imaju sredstva, već dvije rate su plaćene i radovi idu planiranom dinamikom i do kraja godine biće izgrađena bolnica", rekla je Golićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je Fond zdravstvenog osiguranja u ogromnim problemima, odnosno dugovima koji iznose stotine miliona KM.

"Za ono što gradimo i modernizujemo dižemo kredite, nismo uspjeli bez toga", istakao je Đorđić tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

On je ukazao da su plate zdravstvenih radnika ispod prosjeka u regionu, te da je to osnovni razlog zbog koga oni masovno odlaze da rade u inostranstvo.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je situacija u zdravstvenom sektoru katastrofalna i da nije rješenje u kreditnim zaduženjima.

"Nije problem ljekara i ljekarske usluge, nego je problem njihovog statusa i da li će otići u penziju bez uplaćenog radnog staža", dodao je Glamočak.

"Dugovanja za doprinose su 452 miliona KM i to se mora riješiti ako hoćemo zdrav zdravstveni sistem", poručio je Glamočak.

On je naveo da je povećanje penzija od dva odsto mizerno, te da je riječ o 2,5 KM, koliko košta i kilogram jabuka.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica