Бореновић: Расправа о интерпелацији била потребна и коректна

Срна
Бореновић: Расправа о интерпелацији била потребна и коректна

Бањалука - Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је дискусија о интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система била коректна и потребна, јер се у парламенту причало о животним стварима за грађане Српске.

Бореновић је рекао да остаје горчина што су посланици били ускраћени за писани одговор Владе на ову интерпелацију, која је урађена квалитетно.

"Да смо га добили, расправа би била ефектнија. Добили смо мали дио одговора и постигли то да 12 питања у овом документу представљају истину о стању у здравству и пензионом систему Српске", оцијенио је Бореновић у завршној ријечи у Народној скупштини о интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система - приједлог народних посланика.

Он је рекао да Влада у здравству Српске треба да успостави принцип одговорности - да награди оне који добро воде здравствене установе, а казни руководиоце који раде супротно.

Бореновић је нагласио да су на ову интерпелацију клубови посланика СДС-СРС и ПДП предложили закључке међу којима су и онај да се утврди појединачна одговорност носилаца извршних функција у овим областима, да се повећају плате здравствених радника, као и пензије, те да се спријечи одлазак здравствених радника у иностранство.

Народни посланици данас су размотрили интерпелацију за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу, која ће бити настављена сутра у 10.00 часова расправом о интерпелацији за разматрање политике управљања јавним предузећима у Републици Српској - приједлог народних посланика.

Након ове сједнице требало би да почне нова сједница Народне скупштине са 15 тачака дневног реда.

Посланици би, између осталог, требали да по хитном поступку разматрају Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању.

Касиповић: У здравственом и пензионом систему има и резултата

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић рекао је да здравствени и систем пензијског и инвалидског осигурања имају проблеме, који нису мали, али да има и изванредних резултата.
Касиповић је у Народној скупштини Републике Српске рекао да је наплата пореза и доприноса питање којим се потребно озбиљније бавити у будућности.

Шеф Клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да забрињава чињеница да неизмирене обавезе у здравству тренутно износе више од милијарду КМ.

"Имамо кашњење плата, неуплаћене доприносе. Нажалост, сљедећа година биће година правих показатеља када здравствене установе пређу на трезорско пословање", рекао је Говедарица током расправе о Интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.

Он је навео да је Клуб СДС-СРС предложио закључке, међу којима је и она да Влада и ресорно министарство и Фонд здравственог осигурања, у складу са споразумом о специјалним паралелним везама са Србијом, започну преговоре са истим институцијама из Србије о преузимању и имплементацији интегралног информационог система, успостављеног у Србији, чиме би се појачала комплементарност здравствених система Српске и Србије.

Посланик Српске радикалне странке Миланко Михајилица похвалио је чињеницу да су изграђене болнице у Невесињу и Бијељини, да се завршава пројекат изградње и реконструкције Универзитетског клиничког центра, као и да ће бити изграђене болнице у Источном Сарајеву и Добоју.

Он је рекао да то никоме не смета и да то не значи да не треба разговарати о проблемима у здравственом сектору у којем су евидентирана огромна дуговања.

"Сматрам да су плате здравствених радника недовољне и да организација у здравству није на задовољавајућем нивоу, да је пуно политике и да има доста штетних уговора на којима се губе десетине милиона КМ, као и да има вишка немедицинског кадра. То су чињенице које треба да рјешавамо", рекао је Михајилица.

Голић: Финансирање болнице у Источном Сарајеву из текућих средстава

Потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће изградња болнице у Источном Сарајеву бити финансирана из текућих, а не кредитних средстава.
Голићева је истакла да вриједност тог пројекта, по систему "кључ у руке", износи више од 55 милиона КМ.

"У буџету имају средства, већ двије рате су плаћене и радови иду планираном динамиком и до краја године биће изграђена болница", рекла је Голићева у Народној скупштини Републике Српске.

Посланик Напредне Српске Горан Ђорђић рекао је да је Фонд здравственог осигурања у огромним проблемима, односно дуговима који износе стотине милиона КМ.

"За оно што градимо и модернизујемо дижемо кредите, нисмо успјели без тога", истакао је Ђорђић током расправе о Интерпелацији за разматрање политика у области здравственог и пензионог система.

Он је указао да су плате здравствених радника испод просјека у региону, те да је то основни разлог због кога они масовно одлазе да раде у иностранство.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је ситуација у здравственом сектору катастрофална и да није рјешење у кредитним задужењима.

"Није проблем љекара и љекарске услуге, него је проблем њиховог статуса и да ли ће отићи у пензију без уплаћеног радног стажа", додао је Гламочак.

"Дуговања за доприносе су 452 милиона КМ и то се мора ријешити ако хоћемо здрав здравствени систем", поручио је Гламочак.

Он је навео да је повећање пензија од два одсто мизерно, те да је ријеч о 2,5 КМ, колико кошта и килограм јабука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана