Borenović: Potpuno smo spremni za izbore

Srna
Borenović: Potpuno smo spremni za izbore

Banjaluka - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je danas da je PDP potpuno spreman i u programskom i u kadrovskom smislu za predstojeće izbore i da očekuje da će rukovodstvo stranaka Saveza za promjene u narednim danima definisati zajedničke kandidate i za predsjednika Republike i za člana Predsjedništva BiH.

Borenović smatra da počasni član PDP-a Mladen Ivanić i drugi kandidati kojih ima unutar Saveza za promjene /SZP/ mogu pobijediti partije vladajuće koalicije bez problema.

"Očekujem u narednim danima da će rukovodstvo stranaka definisati zajedničke kandidate i za predsjednika Republike i za člana Predsjedništva BiH", rekao je Borenović novinarima, komentarišući poziv lidera NDP–a Dragana Čavića da SZP što prije treba da definiše kandidate i politike koje će predstaviti za naredne izbore.

On je istakao da stranke okupljene u SZP, osim što treba da se potrude da zajednički definišu program, treba i da se potrude da se dobro pripreme da, kako je rekao, izborna krađa bude svedena na najmanji mogući nivo.

Komentarišući najavu ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije da početkom naredne godine stižu sredstva od MMF–a, Borenović je rekao da je Zakon o akcizama "bio potreban samo zbog kredita sa MMF-om, kako bi se zakrpile budžetske rupe".

"Ta sredstva su već potrošena. To su kreditna sredstva koja će biti vraćena u narednom periodu i povećati ogromno zaduženje koje već pritišće Republiku Srpsku", tvrdi Borenović.

On je naveo da će ukupan dug Republike Srpske, zajedno sa ovim kreditom, značajno preći šest milijardi KM. "Narednu godinu ćemo sigurno dočekati sa otplatom kredita od više od jedne milijarde KM u budžetu, te ćemo preći iznos od 50 odsto budžetskih prihoda koji idu za otplatu rate kredita", rekao je Borenović.

On je dodao da su to sve pokazatelji koji treba da upale "crveni alarm", a ne da budu povod da se "ministar njima hvali". Borenović je upitao Tegeltiju da objasni "kako je moguće da su petu godinu zaredom izvorni prihodi u Republici Srpskoj na istom nivou, iako su povećavani porezi i doprinosi, te namet poslodavcima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana