Borenović: Podrška za povlačenje odluke o objavljivanju rezultata popisa

Srna
Borenović: Podrška za povlačenje odluke o objavljivanju rezultata popisa

Banjaluka - Glavni odbor PDP-a podržao je danas predstavnike te partije u zajedničkim institucijama BiH u naporima da se zaustavi "farsa u vezi sa popisom stanovništva" i iskoriste svi politički i drugi napori da se povuče odluka o objavljivanju rezultata popisa, rekao je predsjednik stranke Branislav Borenović.

On je rekao da se u tom kontekstu daje i podrška da se iskoriste svi elementi kako bi se zaštitio interes srpskog naroda i Republike Srpske, ali i svih drugih naroda i cijele BiH.


"Najmanje nam treba falsifikovan, netačan i lažan popis stanovništva", izjavio je Borenović novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Glavnog odbora.

Borenović je za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ rekao da je PDP zastupa to da svaki nivo vlasti, posebno onaj nivo koji će to sprovoditi, iznese svoj stav, te da očekuje u što skorije vrijeme stav Vlade Srpske o tom pitanju kako bi se i ponašali u skladu sa tim stavom.

On je naveo da predstavnici PDP-a neće ići sutra na sastanak koji je zakazao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik o adaptaciji SSP-a, jer "PDP nema nijednog ministra ni direktora u institucijama u Srpskoj, a Dodik ima mogućnost da provjeri svoj stav sa ključnim nosiocima vlasti u Srpskoj".

Borenović je rekao i da je odlučeno da se nastavi dalje sa oštrim kritikama postojećeg stanja u Srpskoj, posebno ekonomskog, te neefikasne borbe protiv korupcije i kriminala, kao i to da se razmatra namjera da opozicija organizuje proteste u Trebinju zbog poskupljenja struje.

On je naveo da će na predstojeće lokalne izbore iz PDP-a biti 14 kandidata za načelnike i gradonačelnike u Srpskoj i Federaciji BiH, od kojih je najveći dio usaglašen unutar Saveza za promjene, dodajući da će u najmanje tri opštine PDP imati svoje kandidate za načelnike.

"Zadovoljni smo kako vodili pregovore unutar Saveza za promjene u okviru zajedničkog nastupa i očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana definisati i preostale lokalne zajednice koje su sporne. Za sada u najmanje 58 opština/gradova Savez za promjene će imati zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike", naveo je Borenović.

On je dodao da će PDP u 60 lokalnih zajednica izaći sa svojim odborničkim listama na kojima će biti oko 2.000 kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana