Бореновић: Нова задужења би дугорочно уништила Српску

Срна
Бореновић: Нова задужења би дугорочно уништила Српску

Бањалука - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да су три одлуке, које је Влада Српске доставила посљедни радни дан пред сједницу парламента Српске, у вези са новом задуженошћу у укупном износу од скоро 950 милиона КМ, нерационалне и људи који су их предложили "дугорочно желе да униште Српску, а не само да је економски ослабе".

Бореновић је мишљења да је ово највећи удар у историји Српске на њене грађане и оптерећење које угрожава будућност.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци оцијенио да је ово "награда за лоше предсједнике, министре, директоре и руководиоце губиташе у изборној години", те да је намјера извлачења новца и куповина избора.

Он је истакао да је ова одлука потенцијални кредитни ризик који ће грађани Републике Српске морати вратити у износу од скоро 1,5 милијарда КМ.

Бореновић је додао да је ријеч о три врло дискутабилне одлуке.

"Једна је оквирна одлука и износи 750 милиона евра гаранција без икаквог појашњења, не зна се за које пројекте, по којој цијени ће гаранција бити изадавана зна се само да власт хоће да добије одлуку парламента да може сутра, прекосутра, ове године издавати гаранцију у износу 750 милиона КМ", каже Бореновић.

Друга одлука, додаје је он, односи се на ново додатно задужење од скоро 100 милиона КМ за које се није знало и спомињало, а тиче се ауто-пута Бањалука - Добој за који су већ, како је рекао, узета два кредита од кредитора у износу од 370 милиона КМ и 320 милиона КМ.

Он је навео да се трећа одлука односи на "Жељезнице Републике Српске" и на кредит од више од 100 милиона КМ, од чега је јасно прецизирано да ће Српска, односно Влада и грађани кроз буџет вратити 80 одсто тог кредита, скоро 85 милиона КМ, а 15 милиона КМ "Жељезнице Републике Српске".

На питање да ли ће опозиција присуствовати наредном засједању парламента, Бореновић је рекао да ће одлуку о томе донијети у уторак, 6. фебруара.

"Ми ћемо у уторак ујутро донијети одлуку. Има доста разлога и да будемо и да не будемо, видјећемо донијећемо одлуку о томе у уторак након колегијума", рекао је Бореновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана