Borenović: Nema razloga da skupština povuče odluku o referendumu

Srna
Borenović: Nema razloga da skupština povuče odluku o referendumu

Banjaluka - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da nema nijednog razloga da Narodna skupština Republike Srpske povuče odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar.

"Svi pravni preduslovi su ispunjeni za održavanje referenduma i ovo je unutrašnje pitanje Republike Srpske", rekao je Borenović danas novinarima u Banjaluci, komentarišući zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju referenduma.


Borenović je rekao da Izetbegović možda nesvjesno radi najbolju kampanju za izlazak građana Republike Srpske na referendum o Danu Republike Srpske.

"Izetbegović ne samo što je svojom apelacijom proizveo ovaj referendum, nego je i svojim svakodnevnim aktivnostima maksimalno promoviše referendum o Danu Republike Srpske", istakao je Borenović.

Komentarišući izjavu člana CIK-a BiH Suada Arnautovića da je odluka o referendumu o Danu Republike Srpske antidejtonska i antiustavna, a dostavljanje biračkih spiskova nezakonito, Borenović je rekao da nije dobro da bilo koji član CIK-a mimo komisije izlazi sa stavovima koji su vrlo ozbiljni i osjetljivi.

"Arnautović se na ovaj način svrstrava na jednu stranu u vrlo značajnom političkom procesu i to nije dobro za CIK BiH i vjerujem da je to jedini presedan koji se desio u CIK BiH i da ih više neće biti", istakao je Borenović.

On je rekao da očekuje da CIK BiH kao institucija donosi usaglašene stavove koji će biti odraz onog što je zasnovano na Ustavu i zakonima na kojima funkcioniše CIK BiH, a ne da budu stavovi političke prirode.

"Član CIK BiH nije tu da sprovodi politiku jedne, druge ili treće stranke, već da sprovodi zakon kako je to definisano zakonskim rješenjima", dodao je Borenović.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju referenduma koju je Narodna skupština Srpske usvojila 15. jula, saopšteno je iz Predsjedništva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH traži od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustavu BiH i da je stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj njenoj odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana