Бореновић: Нема разлога да скупштина повуче одлуку о референдуму

Срна
Бореновић: Нема разлога да скупштина повуче одлуку о референдуму

Бањалука - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да нема ниједног разлога да Народна скупштина Републике Српске повуче одлуку о расписивању референдума о Дану Републике Српске, који је заказан за 25. септембар.

"Сви правни предуслови су испуњени за одржавање референдума и ово је унутрашње питање Републике Српске", рекао је Бореновић данас новинарима у Бањалуци, коментаришући захтјев члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића Уставном суду БиХ за рјешавање уставноправног спора са Републиком Српском због одлуке о расписивању референдума.


Бореновић је рекао да Изетбеговић можда несвјесно ради најбољу кампању за излазак грађана Републике Српске на референдум о Дану Републике Српске.

"Изетбеговић не само што је својом апелацијом произвео овај референдум, него је и својим свакодневним активностима максимално промовише референдум о Дану Републике Српске", истакао је Бореновић.

Коментаришући изјаву члана ЦИК-а БиХ Суада Арнаутовића да је одлука о референдуму о Дану Републике Српске антидејтонска и антиуставна, а достављање бирачких спискова незаконито, Бореновић је рекао да није добро да било који члан ЦИК-а мимо комисије излази са ставовима који су врло озбиљни и осјетљиви.

"Арнаутовић се на овај начин сврстрава на једну страну у врло значајном политичком процесу и то није добро за ЦИК БиХ и вјерујем да је то једини преседан који се десио у ЦИК БиХ и да их више неће бити", истакао је Бореновић.

Он је рекао да очекује да ЦИК БиХ као институција доноси усаглашене ставове који ће бити одраз оног што је засновано на Уставу и законима на којима функционише ЦИК БиХ, а не да буду ставови политичке природе.

"Члан ЦИК БиХ није ту да спроводи политику једне, друге или треће странке, већ да спроводи закон како је то дефинисано законским рјешењима", додао је Бореновић.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднио је Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање уставноправног спора са Републиком Српском због одлуке о расписивању референдума коју је Народна скупштина Српске усвојила 15. јула, саопштено је из Предсједништва.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ тражи од Уставног суда БиХ да утврди да је одлука Народне скупштине Републике Српске противна Уставу БиХ и да је стави ван снаге, као и да обавеже Народну скупштину Републике Српске да предузме све активности којима ће се анулирати све одлуке и активности које су засноване на тој њеној одлуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана