Бореновић: Измјенама Изборног закона до поштених и фер избора

Срна
Бореновић: Измјенама Изборног закона до поштених и фер избора

Бањалука - Партија демократског прогреса /ПДП/ инсистираће да се иде у измјене Изборног закона БиХ да би избори у октобру 2018. године били фер и што поштенији, изјавио је предсједник ове странке Бранислав Бореновић.

"Наредни избори биће од великог значаја за будућност Републике Српске и БиХ. Без фер и поштених избора ово друштво ће ићи само назад и доћи у озбиљан проблем са којим се већ суочава дужи низ година", рекао је Бореновић данас новинарима у Бањалуци, након састанка са лидером црногорског Покрета за промјене Небојшом Медојевићем.


Бореновић каже да је невјероватно да у БиХ још нико није значајно одговарао за изборну манипулацију и крађу, осим неколицине људи који буду новчани кажњени на бирачким мјестима.

Он је рекао да би најбоље било да се Изборни закон БиХ мијења у овој години, која је неизборна, јер ће се поново доћи у одређену врсту временског цајтонта.

Говорећи о састанку са Медојевићем, Бореновић је подсјетио да ПДП, као чланица Међународне демократске уније, дужи низ година има успјешну сарадњу са Покретом за промјене у Црној Гори.

"Странке ПДП и Покрет за промјене у Црној Гори имају доста заједничких ствари, јер су засноване на економским принципима напретка Републике Српске, БиХ и Црне Горе", истакао је Бореновић, додајући да га је Медојевић упознао о опозиционом дјеловању у Црној Гори.

Он је рекао да је на састанку било ријечи о заједничком дјеловању ПДП-а и Покрета за промјене у Црној Гори кроз свјетске асоцијације, те да на наредном састанку лидера Међународне демократске уније предложе заједничку декларацију о европској будућности Балкана, у смислу владавине права, бољих економских параметара и другог.

"Наш приоритет је да правосудне институције у БиХ и Црној Гори буду ослобођене било каквог политичког притиска и да независно раде свој посао, јер је то важно за свако демократско друштво", истакао је Бореновић.

Медојевић је рекао да регион већ дужи низ година има проблеме са порастом аутократских тенденција, умјесто да се годинама појачавају и снаже демократски трендови и ријеше основна питања, као што су фер и демократски избори.

Он је рекао да је упознао Бореновића о великим протестима опозиције у Црној Гори 2015. године, те истакао да се Демократски фронт од избора прошле године у Црној Гори налази под медијским, политичким и правосудним прогоном, док се против лидера опозиције воде монтирани политички процеси.

"Структуре у ЕУ, нажалост, не обраћају довољно пажње на суштину односа у региону јер су истинске демократске и реформске странке суочене са тоталитарним рецидивом и са режимима који се труде да испоштују геостратешке интересе међународног фактора", каже Медојевић.

Он је рекао да је Покрет за промјене Међународној демократској унији предложио да се формирају посматрачке мисије које ће ићи у проблематичне земље и састављати неутралне извјештаје.

Медојевић је навео да ће лидери партија ове асоцијације за који мјесец на састанку у Њу Делхију бити упознати о иницијативи о европској будућности Балкана.

"Опозиција у земљама региона треба да буде јединствена у борби за основне демократске принципе и слободе, као што су фер избори, без обзира на разлике", поручио је Медојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана