Borci za slobodu za reisa Kavazovića teroristi

G. M.
Borci za slobodu za reisa Kavazovića teroristi

Sarajevo - Reis Islamske zajednice BiH Husein Kavazović rekao je komentarišući teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izveo Nerdin Ibrić, da je najpoznatiji teroristički akt u BiH atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, koji je izvršio Gavrilo Princip.

On je zatim otišao i korak dalje ustvrdivši i da su zločini u posljednjem ratu bili terorizam.

- Vidimo da se slučaj u Zvorniku kvalifikuje kao terorizam, neki kažu da je terorizam ono što ima političku pozadinu. Terorizam u BiH nije od juče, devedesete godine pokazale su nasilje, genocid, zločin... Nakon toga, ubistva povratnika. Sve su to bili teroristički akti, ako već hoćemo da dajemo kvalifikacije - kazao je Kavazović.

Istoričar Janko Vračar kaže da se radi o pokušaju relativizovanja događaja i o klasičnoj zamjeni teza.

- Tu je riječ o brkanju pojmova terorista i borac za slobodu. Princip je bio borac za slobodu, koji je pucao u predstavnika okupacione vlasti. Ne bih se, međutim, iznenadio da iz Sarajeva počnu tretirati Austrougarsku i Tursku kao navodne oslobodioce i donosioce mira i napretka - kaže Vračar.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Staša Košarac kaže da i Kavazović zanemaruje opšte činjenice koje govore o tome da u bošnjačkom narodu nema hrabrosti, snage i volje da se uhvate u koštac sa problemom radikalnog islama, koji je prisutan u BiH.

- Takve izjave samo dodatno kontaminiraju odnose u BiH - naglasio je Košarac.

U terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila Ibrić je ubio policajca Dragana Đurića i dvojicu ranio, a nakon toga je ubijen u razmjeni vatre.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana