Борци за слободу за реиса Кавазовићa терористи

Г. М.
Борци за слободу за реиса Кавазовићa терористи

Сарајево - Реис Исламске заједнице БиХ Хусеин Кавазовић рекао је коментаришући терористички напад на полицијску станицу у Зворнику, који је извео Нердин Ибрић, да је најпознатији терористички акт у БиХ атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, који је извршио Гаврило Принцип.

Он је затим отишао и корак даље устврдивши и да су злочини у посљедњем рату били тероризам.

- Видимо да се случај у Зворнику квалификује као тероризам, неки кажу да је тероризам оно што има политичку позадину. Тероризам у БиХ није од јуче, деведесете године показале су насиље, геноцид, злочин... Након тога, убиства повратника. Све су то били терористички акти, ако већ хоћемо да дајемо квалификације - казао је Кавазовић.

Историчар Јанко Врачар каже да се ради о покушају релативизовања догађаја и о класичној замјени теза.

- Ту је ријеч о бркању појмова терориста и борац за слободу. Принцип је био борац за слободу, који је пуцао у представника окупационе власти. Не бих се, међутим, изненадио да из Сарајева почну третирати Аустроугарску и Турску као наводне ослободиоце и доносиоце мира и напретка - каже Врачар.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Парламенту БиХ Сташа Кошарац каже да и Кавазовић занемарује опште чињенице које говоре о томе да у бошњачком народу нема храбрости, снаге и воље да се ухвате у коштац са проблемом радикалног ислама, који је присутан у БиХ.

- Такве изјаве само додатно контаминирају односе у БиХ - нагласио је Кошарац.

У терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику 27. априла Ибрић је убио полицајца Драгана Ђурића и двојицу ранио, а након тога је убијен у размјени ватре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана