Борци изашли на ГП Бијача и најавили блокаду цијеле Федерације БиХ

Глас Српске
Борци изашли на ГП Бијача и најавили блокаду цијеле Федерације БиХ

Данас иза 13 часова бивши борци блокирали су пут према Међународном граничном пријелазу Бијача. То је епилог незадовољства због незаказивања сједнице Комисије у вези са законом о демобилисаним борцима и њиховим породицама. Представници бивших бораца у Сарајеву су најавили да ће блокада услиједити на више локација у БиХ.

Судећи према најавама бивших бораца, грађани Федерације БиХ би поново могли испаштати уколико се понови ситуација из фебруара ове године, с обзиром да протести и блокада путева нису најављени министарствима унутрашњих послова у ФБиХ.


Први су саобраћај зауставили бивши борци стационирани код Међународног граничног пријелаза Бијача. Представници Удружења "Заборављени бранитељи" казали су за наш портал да овим испуњавају обећање и поручују свима да неће одустати од познатих захтјева.

"Поручујемо им, рјешавајте наше проблеме. Имали смо стрпљења, више немамо. Ово је минимум минимума који трражимо. Изгубили смо стрпљење. Борци су изашли на улице у 13:00 сати. Нама улице нису рјешење, ми смо дошли с улица. Али враћају нас на улице. Одговорн за ово је Јасенко Туфекчић", казали су представници бораца новинарима у Сарајеву.

Због протеста, обустављен је саобраћај на магистралном путу М-1.8 Тузла-Орашје у мјесту Сребреник, саопштено је из БИХАМК-а.

Блокаду у Сребренику је за klix.ba потврдио и министар унутрашњих послова Тузланског кантона Хусеин Топчагић.

Како нам је потврђено, дио магистралног пута који води према Тузли блокирала је група од близу 40 бивших бораца, а Топчагић нам је рекао да се њих неколико пјешице креће према петљи Шићки Брод.

Топчагић је казао да припадници Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона засад неће ништа подузимати, као и да ће, према првим информацијама некадашњи борци дио магистралног пута у блокади држати пола сата у знак протеста.

Из Оперативног центра МУП-а Зеничко-добојског кантона су казали како нема званичне потврде за окупљање бораца и могућу блокаду саобраћајница, али полицијске снаге су већ распоређене на локацијама гдје су до сада била организована окупљања бораца и блокаде.

Блокади је претходило јутрошње окупљање представника бивших бораца Армије РБиХ и ХВО-а испред зграде Парламента ФБиХ у центру Сарајева са захтјевом да се закаже датум сједница оба дома Парламента ФБиХ и усвајање закона о правима демобилисаних бораца, или макар датум сједнице Комисије за усаглашавање детаља споменутог закона.

Представници бораца су за klix.ba поручили да желе одржавање сједнице данас или најкасније сутра, а не у четвртак као што је најавио допредсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ Јасенко Туфекчић.

Хамза Кркалић, један од представника бивших бораца, на конференцији за новинаре испред зграде Парламента ФБиХ је казао да су дали рок данас до 13 сати, али да адекватан одговор није стигао.

"Молили смо и били у разговору с Туфекчићем. Он је за четвртак заказао сједницу Комисије. Ми стојимо иза тога да је то требало бити у уторак. Жалосно је што смо дошли у ситуацију да ми водимо рачуна о њиховим процедурама. Ово ће бити опомена свима да се не играју с нама. Не желимо више развлачење памети."

На питање које ће локације бити блокиране казао је да о томе не жели говорити.

"Издали смо наређење и борци су већ на улици. До кад ће то трајати зависи од политичара. Видјет ћемо да ли постоји воља, немамо потврду да ли је сједница заказана за четвртак. Блокада је почела, а процијенит ћемо гдје и колико дуго ћемо блокирати. Ми идемо испред парламента, повлачимо се", додао је Кркалић.

Незадовољни због неиспуњавања њиховог захтјева, односно незаказивања сједнице Комисије за усаглашавање различито усвојених текстова у домовима Парламента ФБиХ борци су испунили обећање о блокади коју су најавили још прије неколико дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана