Borci dobijaju veći dodatak i invalidnine

Marijana Miljić
Borci dobijaju veći dodatak i invalidnine

Banjaluka - Vlada RS povećala je osnovicu za obračun primanja boračkih kategorija u ovoj godini u rasponu od dva do 8,8 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Odluka koju je Vlada donijela na jučerašnjoj sjednici rezultat je ranijeg dogovora sa Boračkom organizacijom RS. Za isplatu godišnjeg boračkog dodatka u ovoj godini će osnovica iznositi 3,70 maraka i veća je 8,8 odsto u odnosu na prošlogodišnju.

- S obzirom na to da je određeni broj boraca prve i druge kategorije nakon navršenih 60 godina života ispunio uslove za mjesečni dodatak, broj korisnika godišnjeg boračkog dodatka za ovu godinu manji je za 3.343 u odnosu na 2016. godinu.  Nominalni iznos godišnjeg boračkog dodatka za ovu godinu dobićemo množenjem osnovice sa brojem mjeseci koje su borci proveli u zoni borbenih dejstava - saopšteno je iz Vlade RS.

Osnovica za obračun mjesečnog boračkog dodatka u ovoj godini iznosi 1,65 maraka, što je za 3,1 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Ministri su donijeli i odluku o visini osnovice za isplatu ostalih primanja definisanih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata RS. Osnovica za obračun tih primanja iznosi 580,20 KM, što je povećanje za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Isti procenat povećanja je i kod osnovice za isplatu mjesečnih primanja koja su predviđena Zakonom o zaštiti civilnih žrtava rata, koja će u ovoj godini iznositi 435,10 maraka.

Iznos novca u budžetu RS za isplatu primanja boračkim kategorijama ostao je nepromijenjen u odnosu na ranije godine. Za ovu godinu su planirana 222 miliona KM za isplatu boračkim kategorijama. Iz tog izvora se finansira i zapošljavanje djece boračkih kategorija i stambeno zbrinjavanje.

U Boračkoj organizaciji RS ističu da se zalažu da dostignuti nivo boračkih prava ne bude umanjivan, već da ona budu proširivana.

- Tome doprinosi i dogovor sa Vladom da osnovica za obračun invalidnina i naknada boračkim kategorijama iz godine u godinu bude povećavana. Tako je bilo prethodnih godina i tako je i ove - kazao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić.

Naglasio je da je podijeljeno mišljenje organizacija u vezi sa povećanjem osnovice za obračun i isplatu primanja boračkim kategorijama.

- Postoje oni koji smatraju da to povećanje nije dovoljno, dok drugi tvrde da je to u skladu sa realnim mogućnostima Vlade. Da li je to dovoljno, mi sada ne možemo ocijeniti, ali važno je da je riječ o povećanju - naveo je Miletić i dodao da treba nastaviti sa povećanjem osnovice za obračun primanja boračkim kategorijama.

Naglasio je da boračke kategorije u Srpskoj dijele sudbinu ostalog stanovništva.

- Neki od njih žive dobro, neki osrednje, a treći veoma loše. Ima mnogo nezaposlenih boraca. Jedna kategorija boraca u RS živi u veoma lošem stanju, a riječ je grupaciji od 3.500 ljudi koji su navršili 65 godina života, a nemaju nikakva primanja - kazao je Miletić.

Ustavni sud

Vlada RS je zadužila ministarstva pravde i finansija da utvrde aktivnosti da bi što prije počela izgradnja zgrade Ustavnog suda RS.

Ministri su prihvatili i informaciju o inicijativi Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa jačanjem saradnje sa zemljama Južne Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana