Борци добијају већи додатак и инвалиднине

Маријана Миљић
Борци добијају већи додатак и инвалиднине

Бањалука - Влада РС повећала је основицу за обрачун примања борачких категорија у овој години у распону од два до 8,8 одсто у односу на 2017. годину.

Одлука коју је Влада донијела на јучерашњој сједници резултат је ранијег договора са Борачком организацијом РС. За исплату годишњег борачког додатка у овој години ће основица износити 3,70 марака и већа је 8,8 одсто у односу на прошлогодишњу.

- С обзиром на то да је одређени број бораца прве и друге категорије након навршених 60 година живота испунио услове за мјесечни додатак, број корисника годишњег борачког додатка за ову годину мањи је за 3.343 у односу на 2016. годину.  Номинални износ годишњег борачког додатка за ову годину добићемо множењем основице са бројем мјесеци које су борци провели у зони борбених дејстава - саопштено је из Владе РС.

Основица за обрачун мјесечног борачког додатка у овој години износи 1,65 марака, што је за 3,1 одсто више у односу на 2017. годину. Министри су донијели и одлуку о висини основице за исплату осталих примања дефинисаних Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС. Основица за обрачун тих примања износи 580,20 КМ, што је повећање за два одсто у односу на претходну годину. Исти проценат повећања је и код основице за исплату мјесечних примања која су предвиђена Законом о заштити цивилних жртава рата, која ће у овој години износити 435,10 марака.

Износ новца у буџету РС за исплату примања борачким категоријама остао је непромијењен у односу на раније године. За ову годину су планирана 222 милиона КМ за исплату борачким категоријама. Из тог извора се финансира и запошљавање дјеце борачких категорија и стамбено збрињавање.

У Борачкој организацији РС истичу да се залажу да достигнути ниво борачких права не буде умањиван, већ да она буду проширивана.

- Томе доприноси и договор са Владом да основица за обрачун инвалиднина и накнада борачким категоријама из године у годину буде повећавана. Тако је било претходних година и тако је и ове - казао је предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић.

Нагласио је да је подијељено мишљење организација у вези са повећањем основице за обрачун и исплату примања борачким категоријама.

- Постоје они који сматрају да то повећање није довољно, док други тврде да је то у складу са реалним могућностима Владе. Да ли је то довољно, ми сада не можемо оцијенити, али важно је да је ријеч о повећању - навео је Милетић и додао да треба наставити са повећањем основице за обрачун примања борачким категоријама.

Нагласио је да борачке категорије у Српској дијеле судбину осталог становништва.

- Неки од њих живе добро, неки осредње, а трећи веома лоше. Има много незапослених бораца. Једна категорија бораца у РС живи у веома лошем стању, а ријеч је групацији од 3.500 људи који су навршили 65 година живота, а немају никаква примања - казао је Милетић.

Уставни суд

Влада РС је задужила министарства правде и финансија да утврде активности да би што прије почела изградња зграде Уставног суда РС.

Министри су прихватили и информацију о иницијативи Министарства иностраних послова БиХ у вези са јачањем сарадње са земљама Јужне Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана