Борба против сиве економије с циљем јачања Српске

Срна
Борба против сиве економије с циљем јачања Српске

Бањалука - Наставак заједничке борбе против сиве економије и заштита права радника у наредном периоду треба да буду приоритет с циљем јачања Републике Српске и бољег социјалног положаја њених грађана, закључено је у петак на састанку представника Пореске управе, Инспектората и Савеза синдиката Републике Српске.

На састанку у Бањалуци оцијењено је да постоји спремност републичких контролних органа да досљедно спроводе законска рјешења о којима се договоре социјални партнери. На састанку је било ријечи и о контроли обрачуна и исплате бруто плата, спречавању злоупотребе института најниже плате од одређеног броја несавјесних послодаваца, начинима борбе против сиве економије и могућностима да се заједнички побољша постојеће стање. Директор Пореске управе Горан Маричић истакао је да ће та институција наставити контроле с циљем откривања рада на црно и сузбијања сиве економије.

- Борба против сиве економије не заснива се само на забранама и инспекцијским мјерама, већ подразумијева и активности шире друштвене заједнице, због чега очекујем да грађани, радници и други, пријављивањем неправилности, помогну у откривању рада на црно - навео је Маричић.

Главни републички инспектор рада Зоран Микановић рекао је да досљедну примјену Закона о раду отежава непостојање колективног уговора којима би прецизније били дефинисани критеријуми за обрачун плата, висина коефицијента, цијена рада, сатница и слично.

Предсједница Савеза синдиката Ранка Мишић рекла је да очекује подршку контролних органа и јачу борбу против сиве економије у Српској.

- Инсистираћемо на измјени законских рјешења и потписивању колективног уговора како би се спријечиле злоупотребе института најниже плате - поручила је Мишићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана