Бонска овлашћења и данас газе правду

Дарко Момић
Бонска овлашћења и данас газе правду

Бањалука - Међународни дан људских права, који се обиљежава данас, парадоксално се поклапа са 21. годишњицом откако је Савјет за спровођење мира у БиХ (ПИК) шефовима ОХР-а дао бонска овлашћења која су високи представници касније грубо злоупотребљавали да брутално крше људска права званичника и функционера у БиХ.

Саговорници “Гласа Српске” који су били на мети бонских овлашћења због тога огорчено кажу да у БиХ највише разлога да славе Међународни дан људских права имају у ОХР-у и тврде да ће прије бити укинут Дан људских права него што ће бити затворен ОХР.

Бивши директор Полиције РС Драгомир Андан један је од посљедњих функционера који се нашао на удару бонских овлашћења. Андана је 10. јула 2007. године смијенио тадашњи шеф ОХР-а Мирослав Лајчак уз образложење да је члан мреже подршке првом предсједнику РС и тадашњем хашком бјегунцу Радовану Караџићу.

Он каже за “Глас Српске” да је ОХР хибридна и накарадна институција, чији је основни задатак да дисциплинује Србе који мисле својом главом.

- Кад се појави неки Србин који мисли својом главом, онда се појави ОХР да га удари по ушима и каже: “Ми смо овдје дошли да мислимо, а не ти.” Прави је парадокс што се давање бонских овлашћења поклапа са Међународним даном људских права, али, како ствари стоје, прије ће бити укинут Дан људских права него што ће бити затворен ОХР - каже Андан.

Он подсјећа да је послије смјене једно вријеме штрајковао глађу испред бањалучке канцеларије ОХР-а, али огорчено додаје да се нико није освртао на то што су му на најгрубљи начин прекршена људска права.

Потпредсједник СДС-а и начелник Сокоца Милован Бјелица под санкцијама ОХР-а био је више од осам година. Њега је половином 2003. године смијенио Педи Ешдаун, а годину касније нашао се на мети СФОР-а, који га је ухапсио због оптужби да помаже у скривању Радована Караџића и “помилован” је тек половином 2011. године, када је ОХР скинуо санкције свим смијењеним и суспендованим функционерима.

- Док у БиХ постоји ОХР-а беспредметно је говорити о владавини права јер то једноставно не иде једно с другим. Зато је потпуно апсурдно што се као један од услова за затварање ОХР-а наводи владавина права. У некој земљи је успостављена владавина права када су њени грађани заштићени и када постоји правна сигурност. Мене БиХ није заштитила и зато сам поднио тужбу, која се налази пред Европским судом за људска права у Стразбуру - каже Бјелица.

Он додаје да ће обиљежавати и славити Дан људских права када добије сатисфакцију за затварање у контејнер и друге ружне ствари које је проживио од међународних војних снага и њихових цивилних представника.

- И међународни званичници знају да је БиХ протекторат јер посљедњу ријеч има високи представник. Без обзира на то што се бонска овлашћења, на срећу, више не користе, она су формално-правно на снази и, док год је тако, највише разлога да славе Дан људских права имају у ОХР-у - каже Бјелица.

Управни одбор Савјета за спровођење мира још у фебруару 2008. године усвојио је коминике у којем је наведено пет циљева и два услова који морају да буду испуњени да би био затворен ОХР, али бонска овлашћења су и даље на снази.

Прописани циљеви су: 1. Ријешено питање расподјеле имовине између државе и других нивоа власти; 2. Ријешено питање војне имовине; 3. Коначно утврђивање статуса Брчко дистрикта БиХ; 4. Фискална одрживост и 5. Успостављање владавине права, а два услова су потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању и стабилна политичка ситуација.

Додик: То су преваранти

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће се у БиХ морати повести дијалог о наметнутим рјешењима високих представника јер у супротном не види разлог да БиХ постоји. Додик је оцијенио да су то “обични преваранти” у лику високог представника који су скрнавили дејтонски уставни поредак у БиХ, те да нико не може рачуна да ће бити прихваћено оно што је насиљем високог представника учињено у БиХ.

Додик је у интервјуу Срни напоменуо да српска страна годинама указује на то да се овдје не може рачунати на добре намјере међународног фактора и да се може рачунати само на правно и политичко насиље, које су упражњавали високи представници. Он је навео да су високи представници направили каљугу из које ће се БиХ тешко извући, оставили наметнута рјешења, а иза тога је стајала огромна машинерија међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана