Бомбама ријешили сукоб због нелегалног бизниса

Небојша Томашевић, Ведрана Кулага
Бомбама ријешили сукоб због нелегалног бизниса

Бањалука - Ненад Берић (36) из Бањалуке признао је да је учествовао у подметању бомбе под аутомобил контроверзног професора физичког васпитања у бањалучкој Технолошкој школи Спасе Шакоте (59), а окидач за напад је по свему судећи међусобни сукоб због ранијих нелегалних послова.

Берић је ухапшен у ноћи између уторка и сриједе, а јуче су лисице на руке стављене и Александру Савићу (37), којег је, како сазнајемо, ангажовао да му помогне у постављању бомби под Шакотин аутомобил.

Испод Шакотиног "мерцедеса" експлодирале су четири бомбе постављене на сваки точак. Осигурачи бомби су били везани за точкове и чим је Шакота помјерио аутомобил, дошло је до експлозије. Све се одиграло у уторак око 10.30 часова испред зграде код Ребровачког моста у Бањалуци, гдје је возило било паркирано. Усљед експлозије лакше су рањени Шакота и случајни пролазник Илија Јокић (60), а ватра са Шакотиног аутомобила захватила је још четири возила, од којих су два потпуно уништена. У полицији су рекли да је на два пословна простора причињена већа, а на још два мања штета, те да су оштећена и два стана.

Шакота је само неколико часова послије експлозије у пратњи полиције доведен у бањалучки Основни суд, гдје је осуђен на пола године затвора због задовољавања полних страсти пред дјететом, односно због оптужби да је сексуално узнемиравао ученице Технолошке школе у којој ради. Због тог кривичног дјела Шакота је раније осуђен на десет мјесеци затвора, али је другостепени суд укинуо ту пресуду и наложио понављање суђења. У поновљеном процесу казна му је смањена на шест мјесеци, а послије изрицања пресуде ни Шакота, ни његови адвокати нису жељели да коментаришу казну и бомбашки напад.

Полиција је убрзо почела да слаже коцкице које су их довеле до Берића и Савића. Њих су ухапсили припадници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС. Обојици је на терет стављен покушај убиства, а случај води Републичко јавно тужилаштво, којем ће осумњичени бити предати након полицијског испитивања.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач истакао је на конференцији за новинаре да се радило о циљаном нападу и да је ријеч о личном односу жртве и нападача, који је признао извршење кривичног дјела.

- Кривично дјело је почињено на бескрупулозан начин јер су били угрожени и остали грађани који су се налазили у близини возила. Напад ће вјероватно бити квалификован као покушај убиства. Извршилац заслужује сваку осуду и од јавности и од закона - рекао је Лукач и додао да је за длаку избјегнута већа трагедија јер је неколико тренутака прије експлозије крај тог мјеста пролазио човјек са малим дјететом.

Начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Дарко Илић појаснио је да је ријеч о међусобном сукобу због нелегалних послова и потврдио да су под аутомобил биле постављене четири бомбе.

- Расвијетљене су околности у вези са овим кривичним дјелом. Бомбе су постављене у ноћи пред експлозију између поноћи и један час, а експлодирале су када је оштећени покренуо возило - рекао је Илић и додао да је Берић одраније познат полицији.

Према незваничним информацијама, Берић, Савић и још неколико особа су радили послове за Шакоту, а сукоб између њих избио је због плаћања.

Илић је истакао да се напад не доводи у везу са предметима против Шакоте у Основном суду Бањалука. Из полиције су потврдили и да се напад тренутно не може довести ни у везу са ранијим лажним дојавама о постављеним бомбама у суду у данима када је Шакота имао заказана рочишта.

Берић је у октобру прошле године осуђен у Основном суду у Бањалуци на пет мјесеци затвора због организовања напада киселином на његову бившу дјевојку. За тај напад полиција је сазнала радећи на другом случају. Хапшен је и 2015. године због сумње да је суграђанку уцјењивао сексуалним услугама у замјену за посао. Берић је посебно заинтригирао јавност 2013. године када је ухапшен у акцији "Тројка". Он је неколико мјесеци користио лажну легитимацију радника у Влади РС и представљао се као службеник државне безбједности РС како би пратио бившу љубавницу.

Шакота је довођен у везу и са зеленаштвом, али због тога никада није процесуиран.

Шакота на дугом боловању

У Технолошкој школи у којој је Спасо Шакота запослен рекли су да је он већ дуже вријеме на боловању. Управа школе чека правоснажност пресуде Шакоти како би против њега предузела мјере, а по свему судећи добиће отказ.

Шакота није власник "Фирене"

Спасо Шакота није власник здравствене установе "Фирена", испред које се догодила експлозија, као што су објавили скоро сви медији, међу којима и "Глас Српске". Извињавамо се власнику "Фирене" Веселину Ољачи на ненамјерној грешци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана