Bomba oštetila tri autobusa u Glamočanima kod Laktaša

Nebojša Tomašević
Bomba oštetila tri autobusa u Glamočanima kod Laktaša

Banjaluka - Policija traga za osobom koja je juče oko 1.15 časova bacila ručnu bombu na parkiralište u Svetosavskoj ulici u Glamočanima kod Laktaša.

Usljed eksplozije oštećen je autobus preduzeća “Top turist”, kao i dva autobusa preduzeća “Autoprevoz” iz Banjaluke.

Prema nezvaničnim informacijama, meta napada je bio autobus preduzeća “Top turist”, pored kojeg je i pala bomba. Izvor blizak istrazi je kazao da je napadač prišao parkiralištu sa zadnje strane i bacio bombu.

- Nakon toga je pobjegao na glavni put u Svetosavskoj ulici, malo dalje od parkirališta, gdje ga je čekao saučesnik u automobilu. Odvezli su se u pravcu Laktaša. Radnik obezbjeđenja iz agencije “Sektor sekjuriti” srećom nije povrijeđen. Od povreda su ga spasili parkirani autobusi, koji su pokupili gelere bombe. Poslije eksplozije primijećen je sivi “fijat punto” kako ubrzava ulicom. Pronađena je i kašika od ručne bombe na parkiralištu - kazao je izvor “Glasa Srpske”.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka potvrđeno je da je 19. maja oko 1.30 časova policiji prijavljeno da je nepoznata osoba bacila eksplozivnu napravu u krugu firme u Svetosavskoj ulici u Glamočanima.

- Usljed eksplozije oštećeni su parkirani autobusi, a povrijeđenih nije bilo. Obavljen je uviđaj i izuzeti su određeni tragovi. Pokrenuta je istraga s ciljem otkrivanja i hapšenja počinilaca, kao i otkrivanja drugih okolnosti - kazali su u CJB Banjaluka i istakli da ne mogu da otkrivaju detalje istrage.

Ovo je četvrti napad na imovinu preduzeća “Top turist”. Prvi bombaški napad zabilježen je u septembru 2013. godine kada je oštećen autobus pomenute firme. Tada je ugruvan radnik obezbjeđenja iz agencije “Sektor sekjuriti” Vladimir Damjanović. Usljed eksplozije oštećena je i fasada na kući Ranka Zelenike, u čijem dvorištu se i nalazi parking koji je pod zakupom. Iste godine u aprilu nepoznate osobe razbile su šajbu na autobusu “Top turista”. Takođe te godine u januaru je zapaljen “mercedes” ovog preduzeća koji je koristio tadašnji direktor Darko Đakić.

Izvor blizak istrazi je kazao da se sumnja da su motiv za napad mogli biti odranije neraščišćeni računi.

U preduzeću “Top turist” juče nisu željeli da daju bilo kakve izjave o ovom slučaju.

- Ne želimo da komentarišemo ništa i molimo vas nemojte nas zvati - rekli su “Glasu Srpske” u preduzeću “Top turist”.

Preduzeće “Top turist” mijenjalo je vlasnike i menadžment nekoliko puta. Sadašnji vlasnik je navodno iz Srbije.

Autoprevoz

Direktor u preduzeću “Autoprevoz” Dejan Mijić kazao je “Glasu Srpske” da su oštećena njihova dva autobusa, ali da oni nisu bili meta napada.

- Osim naših, tu ima autobusa i drugih prevoznika pa pretpostavljamo da su njihova vozila bila mete napada. “Autoprevoz” s tim nema veze. Ovo je treći put da se dešavaju incidenti i da budu oštećeni autobusi tog autoprevoznika, ali i naši. Mi tu parkiramo jer je blizu stanica i plaćamo zakup i samo smo kolateralna šteta. Sve ukazuje na to da ćemo morati da napustimo taj parking - kazao je Mijić.

 

 

Hronologija:

- 14. januara 2013. godine zapaljen “mercedes” vlasništvo “Top turista”, koji je koristio tadašnji direktor Darko Đakić.

 

- U aprilu 2013. godine nepoznate osobe razbile šajbu na autobusu “Top turista”.

 

- 16. septembra 2013. bačena bomba na parking preduzeća “Top turist” u Glamočanima kod Laktaša. Tada je lakše povrijeđen i radnik obezbjeđenja.

 

- 19. maja 2015. bomba oštetila tri autobusa na parkingu “Top turista” u Glamočanima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana