Бољи услови за ђаке у Бањалуци од септембра

Весна Поповић
Бољи услови за ђаке у Бањалуци од септембра

Бањалука - Основци у пет бањалучких школа почетком идуће школске године имаће боље услове за похађање наставе јер ће бити санирани кровови, мокри чворови, те постављени нови котлови за гријање.

Влада Републике Српске ће за то издвојити 118.210 КМ, а одлуком о расподјели новца за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију објеката, те за набавку опреме обухваћене су основне школе “Георги Стојков Раковски”, “Алекса Шантић”, “Доситеј Обрадовић”, “Јован Дучић” и “Војислав Илић”.

Директорица ОШ “Алекса Шантић” Свјетлана Радусин рекла је да ће новац искористити за замјену крова на објекту подручног одјељења ове школе у Дракулићу.

- У току је тендерска процедура за избор извођача радова. Радови још не могу почети јер чекамо да истекне жалбени рок и надамо се да ћемо у августу успјети да урадимо тај посао - каже Радусинова.

Она је додала да је планирана потпуна замјена кровне конструкције, те да ће поставити нове олуке и лимени кров.

- Тренутно је објекат школе прекривен лесонитом и садржи материје које су штетне за здравље. Поред тога, кров је трошан и прокишњава и мени је драго што смо коначно успјели добити средства да ријешимо тај проблем - рекла је Радусинова.

Нагласила је да ће ово подручно одјељење од идуће године похађати 58 ученика, што је знатно више него ранијих година.

- Трудићемо се да у будућности обезбиједимо средства да замијенимо и столарију на овом подручном одјељењу - навела је Радусинова.

У школи “Доситеј Обрадовић” су истакли да је већ почела санација мокрих чворова.

- Планирано је да до почетка наставе буде обновљено свих шест мокрих чворова - рекли су у овој школи и додали да је поред Владе РС дио средстава за ове намјене обезбиједио и град. Ову школу ће од септембра похађати 510 ученика.

Поред Владе РС, и град је ове године издвојио 277.700 КМ за обнову 13 основних школа током љетног распуста. Тиме ће се укупна улагања за ове намјене у 2018. години попети на 395.910 КМ. Град је одобрио новац за обнову школа “Вук Стефановић Караџић”, “Милутин Бојић”, “Георги Стојков Раковски, “Јован Дучић”, “Иван Горан Ковачић”, “Мирослав Антић”, “Иво Андрић”, “Свети Ћирило и Методије”, “Војислав Илић”, “Доситеј Обрадовић”, “Ђура Јакшић”, “Бранко Ћопић” и “Петар Кочић”.

Фасада и гријање

У ОШ “Доситеј Обрадовић” су рекли да је током овог љетног распуста на школи обновљена и фасада путем пројекта енергетске ефикасности који спроводи УНДП. 

- Прошле године смо замијенили и котловницу, тако да сада имамо одлично гријање - рекли су у овој школи.

Распоред средстава Владе РС за основне школе

“Георги Стојков Раковски”, санација крова - 30.000 КМ

“Алекса Шантић”, санација крова, подручно одјељење Дракулић - 16.860 КМ

“Доситеј Обрадовић”, санација мокрих чворова - 20.000 КМ

“Јован Дучић”, топловодни котао - 25.700 КМ

“Војислав Илић”, топловодни котао - 25.650 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана