Bolja zaštita piše više prijava

V. K.
Bolja zaštita piše više prijava

Sarajevo - Članovi Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije BiH uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH kojim žele da dodatno ojačaju njihovu zaštitu.

Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju stupio je na snagu posljednjeg dana 2013. godine, a u praksi su primijećeni određeni nedostaci.

- Svrha izmjena i dopuna je omogućavanje efikasnije zaštite lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, ali i svrsishodnija primjena sprovedenih procedura i propisa u smislu pokretanja mehanizama za zaštitu koji su definisani u samom zakonu - navedeno je u prijedlogu izmjena zakona.

Prijedlogom je definisano koje radnje neće biti oproštene onima koji imaju status uzbunjivača, a zbog kojih bi mogao i da izgubi ranije dodijeljeni status.

- Za sprovođenje zakona nije potreban dodatni novac - navedeno je u prijedlogu čiji su podnosioci poslanici u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, Borjana Krišto i Mirsad Isaković koji su članovi Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za borbu protiv korupcije u BiH.

I ta Agencija ima probleme sa zakonom kojim je definisan njen rad, a ranije je najavljeno da će i prijedlog izmjena i dopuna tog zakona uskoro biti razmatran u Parlamentu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana