Bojić ušao u DNS, Tadiću nude mjesto potpredsjednika

Željka Domazet, Vedrana Kulaga
Bojić ušao u DNS, Tadiću nude mjesto potpredsjednika

Banjaluka - Donedavni član SDS-a Borislav Bojić pridružio se DNS-u, a ta stranka na korak je od potpisivanja sporazuma o ujedinjenju sa Narodnom strankom koju je osnovao nekadašnji Bojićev stranački kolega Ognjen Tadić kome se smiješi i pozicija potpredsjednika DNS-a, saznaje "Glas Srpske".

Bojićev ulazak u stranku na čijem je čelu Marko Pavić, o kojem je spekulisano od kada je napustio SDS, okončan je jučerašnjim formiranjem Kluba poslanika DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Novi klub će, kako saznaje "Glas Srpske" činiti Bojić, Đorđo Krčmar, koji je nešto prije Bojića napustio SDS, te Jovan Vukovljak koji je poslanički mandat osvojio na listi DNS-a, potom se pridružio SDS-u, a na kraju ponovo sletio u staro jato.

- Za formiranje novog kluba bila su neophodna tri poslanika i prelaskom Krčmara i Bojića za to su ispunjeni uslovi. Okosnica djelovanja Kluba poslanika DNS-a biće zaštita interesa RS unutar BiH - rekao je sagovornik "Glasa Srpske" iz DNS-a i dodao da se uveliko pregovara i o Tadićevom ulasku u DNS i da je blizu konačan dogovor.

Drugi izvor iz DNS-a potvrdio je "Glasu Srpske" da je na Tadićevom stolu ponuda o ujedinjenju stranaka i pozicija potpredsjednika stranke. Saradnja DNS-a i Narodne stranke najavljena je krajem prošle godine kada je Tadić prvi sastanak poslije osnivanja stranke imao upravo sa Pavićem. Tada je dogovoreno da sagledaju mogućnosti i za izbornu i za postizbornu saradnju. Pregovori su stigli do sporazuma koji je, prema nezvaničnim informacijama, stigao u rukovodstvo DNS-a, a konačna odluka mogla bi biti donesena vjerovatno na sjednici Glavnog odbora DNS-a u subotu u Bijeljini.

- Izvjesno je da će taj sporazum biti prihvaćen. Tadić će biti potpredsjednik, a ostali članovi Narodne partije će ući, po dubini, u stranačke organe. Tadić je atraktivan za DNS jer bi sa njim DNS dobio i dva odbornika u Banjaluci i time nadoknadio izlazak grupe odbornika predvođene Budimirom Balabanom. Za sada nije razgovarano o eventualnoj kandidaturi Tadića na neku od pozicija na narednim izborima, ali je izvjesno da bude na listi za poslanike - rekao je naš sagovornik.

Od ujedinjenja sa Narodnom strankom veliki profit ubrao bi DNS u Banjaluci koja je uz Prijedor strateško mjesto za tu stranku. DNS je prošle godine u Skupštini grada Banjaluka ostao bez odborničkog kluba kada su Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović istupili iz stranke, a boje stranke ostao je da brani samo Boran Bosančić. Njemu se kasnije pridružio bivši NDP-ovac Dragan Talić te su dobili status odborničke grupe, a ujedinjenjem sa Tadićevom strankom bi mogli ponovo postati klub jer on u Banjaluci ima dva odbornika. To su Ljubo Ninković i Predrag Vulin koji su izašli iz SDS-a i prišli Tadiću.

Rijetki su članovi rukovodstva DNS-a koji su juče odgovorili na telefonske pozive, ali ni oni nisu željeli da govore o pojačanjima. Pavić nije odgovarao na pozive, ali je ranije izjavio da vode pregovore sa Tadićem i Bojićem.

Tadić nije odgovarao na pozive, a potpredsjednica Narodne stranke Gordana Lazić nas je uputila da se za sve u vezi sa ovom temom obratimo Tadiću.

Jovičićev scenario za Tadića

Scenario sa Narodnom strankom neodoljivo podsjeća na 2015. godinu kada je kompletna Stranka pravedne politike nedugo poslije osnivanja pristupila DNS-u.

Dragomir Jovičić, koji je bio na čelu te stranke, imenovan je nakon ujedinjenja za potpredsjednika DNS-a, a u predstojećem izbornom ciklusu biće i šef republičkog izbornog štaba stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana