Бојић и Тадић се окрећу ДНС-у?

Бојић и Тадић се окрећу ДНС-у? 13.03.2018 09:32 | nezavisne.com

Бањалука - Борислав Бојић, који је недавно напустио Српску демократску странку, разговарао је јуче у Бањалуци с Огњеном Тадићем, бившим есдеесовцем, а данас предсједником Народне странке, сазнају "Независне".

"Разговарам са свима и још нисам донио одлуку гдје ћу и како ћу наставити политичку каријеру. Притишћу ме и јавност и пријатељи и врло брзо ћу одлучити како даље и да ли ћу бити независни посланик или ћу наставити у некој другој политичкој партији", рекао је Бојић, потврдивши да је јуче у Бањалуци разговарао с Тадићем. Бојић је, подсјећамо, и посланик у Представничком дому парламента БиХ.

И сам Тадић је потврдио да су разговарали, наглашавајући да уопште није било ријечи о евентуалном наставку Бојићеве политичке каријере у Народној странци.

"Посљедњи пут Бојић и ја о стању у СДС-у разговарали смо у октобру 2016. године и ево данас, послије годину и по. Питали смо се како је могуће да се све то издешавало и обојици нам је жао што је дошло до свега тога", рекао је Тадић, такође додајући да сваки дан разговара са свима те да са Бојићем сарађује уназад 20 година.

Према незваничним информацијама, у овом тренутку Бојић је најближи политици ДНС-а, а није тајна ни да Тадић са својом Народном странком најбоље конекције има управо у тој партији. У политичким круговима спекулише се да ће и Бојић и Тадић своју даљу политичку каријеру наставити под окриљем ДНС-а, само је питање на који начин ће се "утопити" у њега. Занимљиво је да је управо Тадић, након оснивања своје Народне странке, један од првих састанака одржао управо с Марком Павићем, лидером ДНС-а, након чега су јавности рекли да је могуће да те двије странке имају изборну или постизборну сарадњу.

Подсјећања ради, Тадић, који данас обавља функцију предсједавајућег Дома народа парламента БиХ, након изборног пораза у новембру 2016. године, поднио је оставку на мјесту потпредсједника СДС-а, а након тога, односно почетком 2017. године, послије неколико писама упућених на адресу СДС-а могло се наслутити да ће напустити ту партију. У неколико писама Тадић је критиковао стање у СДС-у, поготово њеног садашњег лидера Вукоту Говедарицу. У том периоду у СДС-у водили су се унутарстраначки избори и одржана је сједница Главног одбора СДС-а на којој су изабрани нови потпредсједници странке, али, као што се и очекивало, Тадића није било међу њима, нити је уопште био у "комбинацијама" за било коју функцију у странци. Недуго након тога, тачније у октобру прошле године, Тадић је формирао своју Народну странку и званично напустио СДС.

Док се за Тадића мјесецима знало да ће напустити СДС, Бојићево напуштање ове странке изненадило је многе. Иако се два дана прије тога спекулисало да би могао напустити СДС, Бојић је на изненађење свих страначких колега своју одлуку саопштио новинарима, и то током сједнице Представничког дома парламента БиХ, која је одржана у четвртак прошле седмице.

"Не желим да носим одговорност за СДС. Сматрам да ту одговорност треба да носе они који су СДС довели у ову позицију", рекао је тада Бојић замјерајући садашњем СДС-у да је занемарио кадрове из Крајине, те да његови ставови које је износио унутар странке нису кореспондирали са ставовима других у странци.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица