Bogdanić: Zid ćutanja u bivšoj komisiji za Srebrenicu

V. K.
Bogdanić: Zid ćutanja u bivšoj komisiji za Srebrenicu

Banjaluka - Nekadašnji članovi Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine još nisu odlučili kako će da se postave pred posebno zasjedanje Narodne skupštine RS na kojem je njihov rad jedina tačka dnevnog reda.

Sjednicu je zatražio predsjednik Srpske Milorad Dodik, a poslanici će 14. avgusta razmotriti rad i rezultate komisije koja se bavila događajima od 10. do 19. jula 1995. godine.

Na posebnu sjednicu parlamenta Srpske je pozvan i Dragan Mikerević, koji je bio predsjednik Vlade RS kada je usvojena informacija o radu te komisije, a poziv za dolazak dobio je njen predsjednik, te članovi koji su posao završili prije 15 godina.

Milan Bogdanić, koji je bio predsjednik te komisije, kazao je juče da će članovi nastojati da sjednu za isti sto i da vide šta dalje.

- Bićete obaviješteni - rekao je Bogdanić i dodao da će se pojavili u sali parlamenta ako ga zdravlje posluži. 

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica je, u dokumentima koji su dostavljeni u parlament, ocijenio da su rezultati rada te komisije apsolutno ništavni. Iz argumenata i činjenica je, naveli su, vidljivo da je komisija formirana i radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika. Naglašeno je da nije ispunila primarni zadatak, a to je utvrđivanje pune istine o događajima u Srebrenici i oko nje u julu 1995. godine jer se nije bavila stradanjem srpskog naroda u Podrinju.

Neposredan povod za sazivanje posebne sjednice je to što je udruženje “Majke Srebrenice” predstavniku njemačkog tužilaštva predalo spisak s imenima oko 22.000 lica, sa zahtjevom da budu procesuirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana