Богданић: Зид ћутања у бившој комисији за Сребреницу

В. К.
Богданић: Зид ћутања у бившој комисији за Сребреницу

Бањалука - Некадашњи чланови Комисије о догађајима у и око Сребренице у јулу 1995. године још нису одлучили како ће да се поставе пред посебно засједање Народне скупштине РС на којем је њихов рад једина тачка дневног реда.

Сједницу је затражио предсједник Српске Милорад Додик, а посланици ће 14. августа размотрити рад и резултате комисије која се бавила догађајима од 10. до 19. јула 1995. године.

На посебну сједницу парламента Српске је позван и Драган Микеревић, који је био предсједник Владе РС када је усвојена информација о раду те комисије, а позив за долазак добио је њен предсједник, те чланови који су посао завршили прије 15 година.

Милан Богданић, који је био предсједник те комисије, казао је јуче да ће чланови настојати да сједну за исти сто и да виде шта даље.

- Бићете обавијештени - рекао је Богданић и додао да ће се појавили у сали парламента ако га здравље послужи. 

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица је, у документима који су достављени у парламент, оцијенио да су резултати рада те комисије апсолутно ништавни. Из аргумената и чињеница је, навели су, видљиво да је комисија формирана и радила под снажним притиском високог представника. Наглашено је да није испунила примарни задатак, а то је утврђивање пуне истине о догађајима у Сребреници и око ње у јулу 1995. године јер се није бавила страдањем српског народа у Подрињу.

Непосредан повод за сазивање посебне сједнице је то што је удружење “Мајке Сребренице” представнику њемачког тужилаштва предало списак с именима око 22.000 лица, са захтјевом да буду процесуирана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана