Bogdanić: Vakcine stižu do kraja naredne sedmice

Srna
Bogdanić: Vakcine stižu do kraja naredne sedmice

Banjaluka - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da bi vakcine za novorođenčad do kraja naredne sedmice trebalo da stignu u sve zdravstvene ustanove u Srpskoj.

On je podsjetio da je problem u tome što petovalentnih vakcina nema ni u zemljama regiona, ni na tržištu, zbog čega se Srpska odlučila da ide na trovalentne vakcine, a nakon toga i šestovalentne.

"Očekujem da će se za nekih mjesec do mjesec i po dana sva novorođena djeca moći vakcinisati šestovalentnom vakcinom. Do tada, mi ćemo nastojati da započete vakcinacije završimo petovalentnom vakcinom, a ako to ne uspijemo onda i trovalentnom", rekao je Bogdanić za Alternativnu televiziju.

On je naglasio da će u aktuelnom sazivu Vlade Republike Srpske biti pokrenute i aktivnosti na formiranju fonda za teško oboljele, za liječenje van Republike Srpske.

"Sa jednom likovnom kolonijom i 50 slika možemo da napravimo donatorsko veče i aukciju slika i tako stvorimo uslove za početak rada fonda. Nadam se da će svaki naredni saziv vlade tu ideju nastaviti", rekao je Bogdanić.

Ministar zdravlja Srpske najavio je da bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor o rekonstrukciji, kako bi u narednih 40 mjeseci Univerzitetska bolnica-Klinički centar Banjaluka dobio novu zgradu i novu opremu na dobrobit svih stanovnika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana