Богданић: Право на личну инвалиднину од 1. јула

РТРС
Богданић: Право на личну инвалиднину од 1. јула

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас у Милићима да ће свима онима који остваре право на личну инвалиднину то право бити признато од 1. јула ове године, те да неће закаснити ако то ураде и у наредним мјесецима.

Богданић је објаснио да је Влада Српске успоставила одређена правила када је ријеч о личним инвалиднинама али да још постоје нејасноће ко може да оствари право на њих, иако су Центри за социјални рад добили јасне инструкције.

Он је додао да је по први пут уведено право на личну инвалиднину за особе оштећеног слуха, јер они до сада нису били обухваћени ни туђом његом и помоћи, нити било којом другом надокнадом, као и за лица код којих је инвалидност настала у развојном периоду до 18. године.

“Било би добро да, сви они који имају потребу и мисле да имају право да остваре личну инвалиднину, дођу у надлежне центре за социјални рад, добију јасне инструкције ко остварује право на личну инвалиднину и да након тога оду у Фонд пензионог осигурања да то и реализују”, рекао је Богданић новинарима у Милићима.

Он је навео да је одлучено да кроз Уредбу, односно Одлуку, буду уведене личне инвалиднине и да на тај начин у наредних шест мјесеци буде утврђен број корисника, да би до краја године, кроз доношење Закона о социјалној заштити, и ово питање законски ријешили.

Богданић је подсјетио да је све ово рађено на приједлог предсједника Владе Српске Жељке Цвијановић, те да је формирана посебна радна група у чијем саставу су били министри здравља, правде, просвјете и културе, борачке заштите, те директори Фонда ПИО и Фонда здравства, као и представници различитих удружења.

“Ми смо сви заједно радили у протеклих шест мјесеци. Донесен је акциони план који се тиче многих потреба и проблема са којима се инвалиди сусрећу и то ће се у наредном периоду рјешавати”, рекао је Богданић.

Богданић је истакао да је донесен и Закон о знаковном језику.

“Тиме је Цвијановићева показала своју социјалну осјетљивост и према женама, односно према мајкама, а ево сада и према цивилним инвалидима, односно лицима ометеним у развојном периоду”, рекао је Богданић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана