Богаћeње на чувању тијела несталих

Горан Маунага
Богаћeње на чувању тијела несталих

Сарајево - Комеморативном центру Тузла исплаћено је скоро пет милиона КМ за чување посмртних остатака идентификованих и неидентификованих несталих лица на основу Правилника о трошковима укопа, који је незаконито донесен у Институту за нестала лица БиХ.

Поменути износ Комеморативном центру Тузла исплаћен је од 2008. године, када је формиран Институт за нестала лица БиХ.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић истакао је да је поменута сума исплаћена Комеморативном центру јер држи монопол на тај посао, због чега нису прихватане понуде оних који су нудили много јефтиније услуге.

- Откако је формиран Институт 2008. године, на чување посмртних остатака и укоп потрошено је око десет милиона КМ. Од тога је више од седам милиона отишло само за чување тијела, а чак пет милиона добио је Комеморативни центар Тузла. Осим тога, укопи нису у надлежности Института, него ентитета. То је постало неподношљиво - каже Мишић.

Појашњава да је Правилник о трошковима укопа посмртних остатака идентификованих и неидентификованих тијела несталих особа незаконит, јер није у складу са Законом о несталим особама ни са Споразумом о преузимању улоге Института, између Савјета министара и Међународне комисије за нестала лица као суоснивача Института. Тај правилник, који је 2008. донио Управни одбор Института, иако је то била законска обавеза, није прошао процедуру одобрења у Савјету министара, као што је то прошао Правилник о трошковима ексхумација и идентификација.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана