Blokirano 50 miliona za puteve

Vedrana Kulaga
Blokirano 50 miliona za puteve

Banjaluka - Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, zbog protivljenja članova iz FBiH, nije juče donio odluku o raspodjeli novca od putarine javnim putarskim preduzećima u entitetima i Brčko distriktu, usljed čega je blokirano više od 50 miliona maraka za investicije u putnu infrastrukturu.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je nakon sjednice Upravnog odbora UIO BiH da su protiv odluke o raspodjeli sredstava glasali predstavnici FBiH i da nije bilo potrebnog broj glasova da ta odluka bude usvojena.

- Trebalo je donijeti samo tehničke izmjene odluke o raspodjeli putarine kako bi sredstva sa računa banaka bila prebačena na račune preduzeća "Putevi" i "Autoputevi" u RS i "Autoceste" u FBiH - rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, izostankom odluke novac je blokiran i umjesto na računima putarskih preduzeća, koja bi ga koristila za izgradnju puteva i autoputeva, ostaje na računima banaka.

- Na računima je, prema našim informacijama, blokirano više od 50 miliona KM - kazao je Tegeltija.

Iz UIO je nakon sastanka njegovog Upravnog odbora saopšteno da je na sjednici razmatrano stanje u vezi sa raspodjelom prihoda od putarina nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjene i dopune seta zakona kojima je taj namet povećan.

- Protiv prijedloga odluka da kao i kod ranijih raspodjela novac od putarine bude raspodijeljen tako da FBiH pripadne 59 odsto, RS 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto, bili su članovi Upravnog odbora iz FBiH. Zbog nepostizanja saglasnosti novac će do daljeg biti na računu Centralne banke BiH - navedeno je u saopštenju UIO.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva RS" Nenad Nešić kazao je da nije upoznat sa ishodom sjednice Upravnog odbora UIO i da zbog toga ne može da govori o tome na koji će način to uticati na realizaciju projekata preduzeća na čijem je čelu. Direktor preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić nije odgovarao na telefonske pozive.

Izmjenama Zakona o akcizama koje su stupile na snagu 1. februara ove godine putarina je uvećana sa 0,10 na 0,25 KM po litru goriva. Namet je povećan da bi bio prikupljen dodatni novac za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

U februaru ove godine na osnovu posebne putarine prikupljeno je 25,87 miliona, za razliku od istog mjeseca 2017. kada je taj prihod iznosio 9,22 miliona maraka. RS je prošle godine od putarine uplaćeno 64,58 miliona KM, a ove godine taj će iznos biti značajno veći.

Poravnanja

Članovi Upravnog odbora UIO juče nisu usvojili ni odluku o postupanju sa oduzetom i ustupljenom robom koju je predložio UIO jer su protiv bili članovi iz reda eksperata.

Razmotrena je informacija o izvršenju presude Suda BiH u korist RS prema kojoj je UIO dužan da isplati 15 miliona zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini. Na sjednici nije usvojen izvještaj o radu UIO BiH za 2017, ni prijedlog dopune programa rada za 2018. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana