Блокирано 50 милиона за путеве

Ведрана Кулага
Блокирано 50 милиона за путеве

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, због противљења чланова из ФБиХ, није јуче донио одлуку о расподјели новца од путарине јавним путарским предузећима у ентитетима и Брчко дистрикту, усљед чега је блокирано више од 50 милиона марака за инвестиције у путну инфраструктуру.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је након сједнице Управног одбора УИО БиХ да су против одлуке о расподјели средстава гласали представници ФБиХ и да није било потребног број гласова да та одлука буде усвојена.

- Требало је донијети само техничке измјене одлуке о расподјели путарине како би средства са рачуна банака била пребачена на рачуне предузећа "Путеви" и "Аутопутеви" у РС и "Аутоцесте" у ФБиХ - рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, изостанком одлуке новац је блокиран и умјесто на рачунима путарских предузећа, која би га користила за изградњу путева и аутопутева, остаје на рачунима банака.

- На рачунима је, према нашим информацијама, блокирано више од 50 милиона КМ - казао је Тегелтија.

Из УИО је након састанка његовог Управног одбора саопштено да је на сједници разматрано стање у вези са расподјелом прихода од путарина након што су 1. фебруара ступиле на снагу измјене и допуне сета закона којима је тај намет повећан.

- Против приједлога одлука да као и код ранијих расподјела новац од путарине буде расподијељен тако да ФБиХ припадне 59 одсто, РС 39 одсто, а Брчко дистрикту два одсто, били су чланови Управног одбора из ФБиХ. Због непостизања сагласности новац ће до даљег бити на рачуну Централне банке БиХ - наведено је у саопштењу УИО.

Вршилац дужности директора "Путева РС" Ненад Нешић казао је да није упознат са исходом сједнице Управног одбора УИО и да због тога не може да говори о томе на који ће начин то утицати на реализацију пројеката предузећа на чијем је челу. Директор предузећа "Аутопутеви РС" Душан Топић није одговарао на телефонске позиве.

Измјенама Закона о акцизама које су ступиле на снагу 1. фебруара ове године путарина је увећана са 0,10 на 0,25 КМ по литру горива. Намет је повећан да би био прикупљен додатни новац за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева.

У фебруару ове године на основу посебне путарине прикупљено је 25,87 милиона, за разлику од истог мјесеца 2017. када је тај приход износио 9,22 милиона марака. РС је прошле године од путарине уплаћено 64,58 милиона КМ, а ове године тај ће износ бити значајно већи.

Поравнања

Чланови Управног одбора УИО јуче нису усвојили ни одлуку о поступању са одузетом и уступљеном робом коју је предложио УИО јер су против били чланови из реда експерата.

Размотрена је информација о извршењу пресуде Суда БиХ у корист РС према којој је УИО дужан да исплати 15 милиона због непостојања одлука о поравнањима у 2009. и 2010. години. На сједници није усвојен извјештај о раду УИО БиХ за 2017, ни приједлог допуне програма рада за 2018. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана