Блокадом рачуна наплаћено 4,6 милиона КМ

Маријана Миљић
Блокадом рачуна наплаћено 4,6 милиона КМ

Бањалука - Српска је блокадом рачуна Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у банкама за скоро три мјесеца наплатила 4,59 милиона марака на основу добијене пресуде према којој је та институција дужна да РС исплати 28 милиона марака са каматама.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић казао је да је ријеч о новцу који се постепено блокира са три групе рачуна.

- Прва група су уплатни рачуни јавних прихода од индиректних пореза са којих је до сада скинуто 2,63 милиона  КМ, друга група су рачуни резерви са којих се врши поврат ПДВ-а пореским обвезницима и са којих је до сада присилно скинуто 142.982 КМ. Трећа група рачуна су депозитни рачуни, гдје се налази новац грађана БиХ са којих је до сада скинуто укупно 1,81 милион марака. Блокаду новца врше комерцијалне банке са сједиштем у РС - навео је Ковачевић.

Подсјетио је да је УИО у више наврата иницирао код Управног одбора рјешавање проблема пресуде коју је  Српска добила још 7. маја 2015. године у износу од 15 милиона КМ због кашњења поравнања за 2009. и 2010. годину. Када се на тај износ додају камате, Српска потражује 28 милиона марака. 

- И на посљедњој сједници Управног одбора доставили смо приједлог одлуке о извршењу судске пресуде на начин да се сваког мјесеца издвоји износ од три милиона КМ који припадају ФБиХ и пребаце у корист РС. Управни одбор није усвојио тај приједлог - подсјетио је Ковачевић и додао да је у у систему Јединственог рачуна укључено 12 комерцијалних банка у БиХ.

Рачуни УИО блокирани су 24. маја и то након што је Правобранилаштво РС затражило да се на тај начин наплати дуг од 15 милиона марака Српској, плус камате на тај износ. Овај потез Правобранилаштва услиједио је након што представници ФБиХ у Управном одбору УИО нису жељели да прихвате приједлог за рјешење тог проблема који је понудио директор УИО Миро Џакула.

РС је још 2011. године поднијела тужбу против УИО тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету РС. Након што је тај дуг исплаћен, РС је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ. Суд БиХ донио је 7. маја 2015. године пресуду којом је УИО обавезан да РС исплати 15 милиона КМ, плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана