Блокада на свим нивоима у Сарајеву

Жељка Домазет
Блокада на свим нивоима у Сарајеву

Сарајево - Комисија за припрему избора Савјета министара БиХ на сједници одржаној у петак није изабрала руководство, иако је то било обично техничко питање. У комисији, коју чини 14 представника парламентарних странака, није било већине за избор предсједавајућег и његова два замјеника, чиме је и на овом, нижем, нивоу настављена блокада процеса формирања новог сазива Савјета министара.

Сједници је присуствовало 12 чланова, а приједлог да предсједавајући комисије буде Сташа Кошарац из СНСД-а, а његови замјеници Халид Гењац из СДА и Предраг Кожул из ХДЗ-а добио је подршку шест чланова, док је шест било против. За овај приједлог гласали су чланови комисије из СНСД-а, ХДЗ-а, СДА, ДНС-а, СП-а и СББ-а, док су остали присутни чланови били против. Мада мишљење комисије приликом избора предсједавајућег Савјета министара није обавезујуће, став овог тијела је неопходан да би се о томе уопште расправљало на сједници парламента.

Кошарац је рекао да је очито да постоје структуре у БиХ које желе да не дође до конституисања Савјета министара.

- Немогуће је ући у процедуру избора предсједавајућег Савјета министара без комисије. Ако неко жели такво понашање, ми ћемо му бити савезници. Ми имамо конституисане институције Републике Српске и она може самостално да води одређене процесе и нећемо бити забринути за то што се не конституишу извршна тијела на нивоу БиХ - казао је Кошарац.

Сматра да је најпродуктивнија она структура власти коју чине изборни побједници из РС и ФБиХ, те да је очито да постоје проблеми у ФБиХ. Истакао је да структура комисије не одражава састав коалиције јер сама коалиција не постоји.

- Очито је да постоје структуре у ФБиХ које желе да усложне процесе у БиХ потежући нека крупна питања која нису у складу са Уставом. Видљиво је да бошњачки и хрватски члан Предсједништва потежу за неким новим праксама које нису раније постојале - рекао је Кошарац.

Констатовао је да су истекли сви рокови за именовање предсједавајућег Савјета министара.

- Ако желе да паралишу институције БиХ, нећемо бити против - казао је Кошарац.

Халид Гењац је рекао новинарима да се једно техничко питање претворило у  политикантско, те да сматра да су они што су гласали против били дужни дати друге приједлоге.

На питање шта мисли о Зорану Тегелтији, који је одавно кандидат СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара, Гењац је рекао да о њему може мислити само на основу онога што каже у погледу питања која су битна за Савјет министара БиХ.

Предраг Кожул је оцијенио неизбор руководства комисије блокадом и опструкцијама. Он је казао и да је од 14 чланова комисије по националности једини он Хрват и да је стога, према Пословнику, његов избор за замјеника предсједавајућег био неизбјежан и логичан.

- Ми у БиХ много причамо о блокадама и сви се слажемо да нису добре. На ситној ствари смо имали примјер блокада јер ако шест колега гласа против изнесеног приједлога, а нема никаквог другог приједлога, то је блокада која ће утицати на динамику избора Савјета министара - рекао је Кожул.

Ненад Нешић из ДНС-а казао је да неизбор руководства комисије није ништа друго до “очигледна опструкција” како би се што више отегао избор Савјета министара.

Члан комисије Бранислав Бореновић из ПДП-а потврдио је да је гласао против предложених кандидата због “политичких, демократских и људских разлога”. Он је изразио незадовољство што клуб посланика у којем се он налази у Представничком дому није консултован у вези са именовањем руководства комисије.

Бореновић је поручио да ће, ако Зоран Тегелтија буде кандидат за предсједавајућег Савјета министара, са обје руке гласати против, јер сматра да је то “гробар економије Републике Српске”.

Саша Магазиновић из СДП-а рекао је да је парламентарна већина која је изабрала руководство Представничког дома коју чине СНСД, ХДЗ И СДА предложила своје представнике и да та “већина не функционише у оквиру те комисије”.

- Очигледно је да већина коју чине СДА, СНСД И ХДЗ нема баш толики капацитет који мисле - рекао је Магазиновић.

Прошао рок

Предсједништво БиХ још није упутило званичан приједлог кандидата за предсједавајућег Савјета министара, иако су консултације обављене, а одавно је познато да је кандидат за ту функцију Зоран Тегелтија.

Рок за предлагање предсједавајућег истекао је прије неколико дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана