Блокада до краја јануара

Жељка Домазет
Блокада до краја јануара

Сарајево - Нико не зна када ће бити конституисана Комисија за припрему избора Савјета министара БиХ у Представничком дому, због чега је и формирање извршне власти на дугом штапу.

Крајем прошле године истекао је рок када је Предсједништво БиХ требало да именује предсједавајућег Савјета министара БиХ како би се о том приједлогу изјаснила надлежна комисија. Поред опструкција и различитих захтјева које су поставили бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, тражећи да се дефинише парламентарна већина и прихвати безусловно Акциони план за НАТО, настале су и опструкције у именовању руководства Комисије за припрему избора Савјета министара.

Конститутивна сједница прекинута је 28. децембра јер није изабрано њено руководство. Сташа Кошарац из СНСД-а каже за “Глас Српске” да што се тиче ове странке, нема никаквих проблема да се сједница закаже и изабере руководство.

- Секретар Представничког дома сазива сједницу и онда када она буде сазвана и ми из патриотског блока одазваћемо се. Понудићемо и нека друга рјешења, а и они који припадају опозицији из РС и странке из ФБиХ нека понуде своје рјешење. Очито је да нас ФБиХ успорава у развоју и нека нађу рјешења - рекао је Кошарац.

Секретар Представничког дома Марин Вукоја казао је да би требало да сједницу закаже у току овог мјесеца, али да би о томе требало да се договоре чланови Комисије. Предраг Кожул из ХДЗ-а, који је био предложен за замјеника предсједавајућег Комисије, оцијенио је неизбор руководства Комисије блокадом и опструкцијама. Он је казао и да је од 14 чланова Комисије по националности једини он Хрват и да је стога, према Пословнику, његов избор за замјеника предсједавајућег Комисије био неизбјежан и логичан.

- Ми у БиХ много причамо о блокадама и сви се слажемо да нису добре. На ситној ствари смо имали примјер блокада јер ако шест колега гласа против изнесеног приједлога, а нема никаквог другог приједлога, то је блокада која ће утицати на динамику избора Савјета министара - рекао је Кожул.

Халид Гењац из СДА, који је предложен за замјеника предсједавајућег ове комисије, каже да не зна, нити има било какву информацију о томе када би могла бити заказана сједница, али вјерује да то неће бити до иза божићних празника.

- Без става Комисије није могуће кренути у избор Савјета министара. Надам се да ове опструкције и блокаде неће бити настављене - рекао је Гењац.

Пребацивање лоптице

Члан Комисије Џенан Ђонлагић из ДФ-а очекује да у току овог мјесеца буде поново заказана сједница како би били изабрани предсједавајући и два замјеника. Он није могао рећи да ли ће странке окупљене око бх. блока изаћи са својим приједлогом за избор руководства Комисије.

Саша Магазиновић из СДП-а БиХ рекао је да не зна хоће ли и када бити сједнице на којој би се конституисала ова комисија, те да то треба питати оне који су предложени у руководство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана