Blokada bez izmjene Izbornog zakona

Ž. D.
Blokada bez izmjene Izbornog zakona

Sarajevo - Izborni zakon BiH mora biti izmijenjen do opštih izbora koji bi trebalo da budu održani u oktobru iduće godine jer se ne smije desiti da cijela BiH postane Mostar i da izborni rezultati ne mogu biti primijenjeni, zaključeno je juče na sastanku čelnika Parlamenta BiH sa šefom Misije OEBS-a u BiH Brusom Bertonom.

Stranke iz RS su stava da problem u vezi sa Izbornim zakonom treba da riješe političke partije u FBiH, navodeći da u Srpskoj nema problema u vezi sa primjenom rezultata izbora.

Berton je kazao da  sa stanovišta međunarodne zajednice politička kriza nije prihvatljiva.

- Iduće godine moraju biti održati slobodni i fer izbori i rezultati tih izbora moraju biti primijenjeni. Međunarodna zajednica je spremna da pruži podršku na konstruktivnim rješenjima. Treba da bude realizovana odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić, riješeno pitanje Mostara i izbora članova Predsjedništva BiH. Sve strane moraju izaći iz rovova da se dođe do rješenja. Posljednje što želimo da se desi je da čitava država postane Mostar - rekao je Berton i dodao da postoje preporuke međunarodnih organizacija i Centralne izborne komisije BiH koje će izborni proces poboljšati kako bi bio efikasniji i transparentniji.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da se ne smije ni pomišljati da izbori i primjena rezultata dođu u pitanje.

- Izborni zakon moramo promijeniti jer bez toga ne možemo primijeniti izborne rezultate. Jedini uslov HDZ-a je da se obezbijedi legitimno predstavljanje - rekao je Čolak.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović rekao je da Izborni zakon što prije treba biti izmijenjen da bi bile sprovedene odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana