Блокада без измјене Изборног закона

Ж. Д.
Блокада без измјене Изборног закона

Сарајево - Изборни закон БиХ мора бити измијењен до општих избора који би требало да буду одржани у октобру идуће године јер се не смије десити да цијела БиХ постане Мостар и да изборни резултати не могу бити примијењени, закључено је јуче на састанку челника Парламента БиХ са шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Брусом Бертоном.

Странке из РС су става да проблем у вези са Изборним законом треба да ријеше политичке партије у ФБиХ, наводећи да у Српској нема проблема у вези са примјеном резултата избора.

Бертон је казао да  са становишта међународне заједнице политичка криза није прихватљива.

- Идуће године морају бити одржати слободни и фер избори и резултати тих избора морају бити примијењени. Међународна заједница је спремна да пружи подршку на конструктивним рјешењима. Треба да буде реализована одлука Уставног суда БиХ у предмету Божо Љубић, ријешено питање Мостара и избора чланова Предсједништва БиХ. Све стране морају изаћи из ровова да се дође до рјешења. Посљедње што желимо да се деси је да читава држава постане Мостар - рекао је Бертон и додао да постоје препоруке међународних организација и Централне изборне комисије БиХ које ће изборни процес побољшати како би био ефикаснији и транспарентнији.

Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Бариша Чолак рекао је да се не смије ни помишљати да избори и примјена резултата дођу у питање.

- Изборни закон морамо промијенити јер без тога не можемо примијенити изборне резултате. Једини услов ХДЗ-а је да се обезбиједи легитимно представљање - рекао је Чолак.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Шефик Џаферовић рекао је да Изборни закон што прије треба бити измијењен да би биле спроведене одлуке Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана