Blokada Parlamenta BiH otvorila prostor za kalkulacije: Većina bez Pobjednika na izborima nije moguća

Željka Domazet
Blokada Parlamenta BiH otvorila prostor za kalkulacije: Većina bez Pobjednika na izborima nije moguća

Sarajevo - U BiH se sve češće čuje da bi vlast na nivou BiH mogla biti formirana bez izbornih pobjednika u Republici Srpskoj, SNSD-a, SP-a, DNS-a i Ujedinjene Srpske, a takvu opciju ne isključuju ni u SDA, ali ni u SDP-u BiH.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Adil Osmanović smatra da Savjet ministara u tehničkom mandatu funkcioniše i da će tako ostati dok BiH ne preda godišnji plan za NATO. On kaže da je čisto politikantstvo reći da se ne želi raditi u Predstavničkom domu zato što nije došlo do formiranja Savjeta ministara.

- To ne može biti nikakav argument da se ne sazivaju sjednice. Predsjedavajuća Predstavničkog doma je u obavezi da saziva Dom i da vidimo koji poslanici ne dolaze, koje političke stranke opstruišu sjednice. Postojeći Savjet ministara radi i radiće, a do kada, teško je predvidjeti. Možda će raditi pola godine ili godinu - rekao je Osmanović i dodao da nije isključena mogućnost da se zbog opstrukcija ne posegne za stvaranjem nove parlamentarne većine.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da su notorne neistine da ova stranka blokira rad Parlamenta.

- Upravo oni koji blokiraju ovu zemlju i sprečavaju da se implementiraju izborni rezultati pokušavaju da naprave zamjenu teza i kažu da SNSD, SP, DNS i Ujedinjena Srpska pokušavaju da to rade. Mi od prvog dana tražimo da se konstituišu zajednički organi, ali isto tako smo potpuno u funkciji da spriječimo nelegalno i nelegitimno predstavljanje RS na nivou BiH - istakao je Košarac.

On je dodao da je taj proces blokiran zbog problema unutar SDA i u konstituisanju bošnjačke reprezentacije, a ne zbog SNSD-a. Košarac je istakao da se radi o jednoj klasičnoj političkoj farsi i karikaturi.

Poslanik SDS-a Dragan Mektić smatra da Parlament može i mora da radi i da ne vidi ništa sporno za rad Parlamenta zbog toga što Savjet ministara nije formiran.

- Ubijeđen sam da ćemo koristeći parlamentarne mogućnosti i pravno dozvoljena sredstva natjerati Parlament da počne da radi ako ne želimo građane na ulici - rekao je Mektić.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović kazao je da je loša poruka da Parlament ne radi i da najveću odgovornost snose oni koji za sebe kažu da su izborni pobjednici. On nije želio da govori da li je neka nova parlamentarna većina moguća.

Odgovor na krizu

Poslanik SDP-a Saša Magazinović poručio je da će u narednom periodu poslanici uzeti stvar u svoje ruke i da nisu isključene opcije da se napravi nova parlamentarna većina bez SDA, HDZ-a i SNSD-a.

- Nije nemoguće da se u narednom periodu kao odgovor na krizu pokuša napraviti druga parlamentarna većina - rekao je Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana