Блокада Парламента БиХ отворила простор за калкулације: Већина без Побједника на изборима није могућа

Жељка Домазет
Блокада Парламента БиХ отворила простор за калкулације: Већина без Побједника на изборима није могућа

Сарајево - У БиХ се све чешће чује да би власт на нивоу БиХ могла бити формирана без изборних побједника у Републици Српској, СНСД-а, СП-а, ДНС-а и Уједињене Српске, а такву опцију не искључују ни у СДА, али ни у СДП-у БиХ.

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Адил Османовић сматра да Савјет министара у техничком мандату функционише и да ће тако остати док БиХ не преда годишњи план за НАТО. Он каже да је чисто политикантство рећи да се не жели радити у Представничком дому зато што није дошло до формирања Савјета министара.

- То не може бити никакав аргумент да се не сазивају сједнице. Предсједавајућа Представничког дома је у обавези да сазива Дом и да видимо који посланици не долазе, које политичке странке опструишу сједнице. Постојећи Савјет министара ради и радиће, а до када, тешко је предвидјети. Можда ће радити пола године или годину - рекао је Османовић и додао да није искључена могућност да се због опструкција не посегне за стварањем нове парламентарне већине.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да су ноторне неистине да ова странка блокира рад Парламента.

- Управо они који блокирају ову земљу и спречавају да се имплементирају изборни резултати покушавају да направе замјену теза и кажу да СНСД, СП, ДНС и Уједињена Српска покушавају да то раде. Ми од првог дана тражимо да се конституишу заједнички органи, али исто тако смо потпуно у функцији да спријечимо нелегално и нелегитимно представљање РС на нивоу БиХ - истакао је Кошарац.

Он је додао да је тај процес блокиран због проблема унутар СДА и у конституисању бошњачке репрезентације, а не због СНСД-а. Кошарац је истакао да се ради о једној класичној политичкој фарси и карикатури.

Посланик СДС-а Драган Мектић сматра да Парламент може и мора да ради и да не види ништа спорно за рад Парламента због тога што Савјет министара није формиран.

- Убијеђен сам да ћемо користећи парламентарне могућности и правно дозвољена средства натјерати Парламент да почне да ради ако не желимо грађане на улици - рекао је Мектић.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да је лоша порука да Парламент не ради и да највећу одговорност сносе они који за себе кажу да су изборни побједници. Он није желио да говори да ли је нека нова парламентарна већина могућа.

Одговор на кризу

Посланик СДП-а Саша Магазиновић поручио је да ће у наредном периоду посланици узети ствар у своје руке и да нису искључене опције да се направи нова парламентарна већина без СДА, ХДЗ-а и СНСД-а.

- Није немогуће да се у наредном периоду као одговор на кризу покуша направити друга парламентарна већина - рекао је Магазиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана