Blef sa novom većinom, Šukalo na dvije stolice

S. Šurlan, S. Mitrović
Blef sa novom većinom, Šukalo na dvije stolice

Banjaluka - Stranke okupljene oko Saveza za promjene najavile su u petak formiranje nove većine u Narodnoj skupštini RS, a iz vladajuće koalicije su im poručili da od toga nema ništa, jer se opozicioni redovi osipaju.

Poslije sastanka čelnika SDS-a, PDP-a, NDP-a, SRS RS i SNS-a lider SDS-a Mladen Bosić je u novi blok koji će raditi na formiranju većine svrstao i naprednjake. Lider naprednjaka Adam Šukalo najavio je, međutim, razgovore sa koalicionim partnerima - liderima DNS-a Markom Pavićem i SRS "Dr Vojislav Šešelj" Draganom Đurđevićem, poslije kojeg će odlučiti kako će dalje djelovati u parlamentu RS. Sastanak Pavića, Đurđevića i Šukala trebalo bi da bude održan u ponedjeljak.

Bosić je kazao da je Savez za promjene proširen sa dodatnim dijelom opozicije.

- Dogovorili smo se da je vrijeme da se krene u organizaciju formiranja nove skupštinske većine, koja mora dovesti do promjena u RS. Ovakvo stanje je neizdrživo i neophodna je nova Vlada koja će imati odgovornost prema ekonomskom i socijalnom stanju stanovništva i prema borbi protiv korupcije i kriminala. Svi učesnici sastanka su spremni da daju podršku Mići Mićiću da bude mandatar kada za to dođe vrijeme - naglasio je Bosić.

On je dodao da će siguran broj poslanika koji podržavaju ovu ideju biti određen onog trenutka kada bude glasanje o smjeni sadašnjeg rukovodstva Narodne skupštine. U skupštinskom rukovodstvu je i dojučerašnji poslanik SDS-a Nenad Stevandić, koji je podnio ostavku na sve funkcije i članstvo u toj stranci i oslabio opozicione redove. Spekuliše se da bi Stevandićevim putem mogli da krenu još neki poslanici, pa je neizvjesno kako opozicione stranke planiraju da sakupe najmanje 42 glasa za novu većinu.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da će Savez za promjene podržati inicijativu SNS-a da na dnevni red Narodne skupštine bude stavljena rasprava o navodnoj kupovini dva poslanika. Najavio je prikupljanje potpisa i podnošenje zahtjeva za hitnu sjednicu parlamenta RS.

- Na sjednici će se vidjeti da li su ta dva poslanika bila presudna za formiranje sadašnje skupštinske većine. To je istovremeno test za sve poslanike i iz opozicije i iz većine za to koliko je vlast stabilna - istakao je Ivanić i dodao da je formiranje buduće nove Vlade proces koji će trajati i da će definisati program i drugačiju politiku, a ne samo kadrovski zbir.

Šukalo je izrazio zadovoljstvo što je dobio podršku za inicijativu da bude razmatrana navodna kupovina poslanika.

- To je pitanje koje treba da stavi tačku na bilo kakvu eventualnu buduću političku korupciju. Rješenje za to je završetak istrage u Specijalnom tužilaštvu - rekao je Šukalo.

Na pitanje da li će ubuduće djelovati sa Savezom za promjene i da li je i dalje na snazi sporazum SNS-a sa DNS-om, Šukalo je kazao da će razgovarati sa Pavićem i Đurđevićem.

- Predložiću im da naša koalicija centra bazira svoju politiku tako da ne bude zasnovana na tome da isključivo mora davati podršku ovoj skupštinskoj većini. Na bazi toga procijeniću da li postoji osnova za buduću saradnju sa DNS-om - istakao je Šukalo.

Pavić je poručio da je skupštinska većina u RS stabilna.

- Poštujem njihovu želju da imaju predsjednika Vlade i poštujem Mićića kao kolegu gradonačelnika, ali priča o novoj skupštinskoj većini je medijski pritisak na pojedine poslanike i stranke da bi popustili i promijenili opciju. Od toga nema ništa - rekao je Pavić.

Đurđević je kazao da on ostaje u koaliciji s DNS-om i da će, ako i dođe do promjene većine, zajedno s SNSD-om, DNS-om i SP-om biti opozicija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik upitao je kako opozicija može formirati novu skupštinsku većinu kada im se osipa članstvo.

- Oni to govore od opštih izbora, ali od toga nema ništa. Vlada ima podršku koalicije okupljene oko SNSD-a i realizuje projekte i radi na pripremi drugih. To što oni pričaju je skretanje pažnje sa onog što rade u Sarajevu, čime legalizuju politički projekat Bakira Izetbegovića i SDA. Oni nemaju skupštinsku većinu. Bilo bi vrijeme da pokažu tu većinu ili da prestanu da pričaju da je imaju i na taj način obmanjuju narod u Srpskoj - istakao je Dodik.

Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović je rekla da su najave opozicije neozbiljne i da većina nije ugrožena. Predsjednik SP-a Petar Đokić smatra da su tvrdnje opozicije da formiraju novu većinu spekulacije.

- Od nove skupštinske većine nema ništa. Ne mogu da vjerujem da opozicija izlazi sa takvim tvrdnjama, jer niko ko čini postojeću većinu nije promijenio svoj stav - rekao je Đokić.

Čavić i Mihajlica

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da je stanje u društvu takvo da je promjena vlasti neminovna.

- Skupštinska većina koja je na prošlom zasjedanju funkcionisala sa 42 poslanika nema legitimitet i legalitet, jer se među njima nalaze dvije osobe za koje postoji osnovana sumnja da su primile mito - rekao je Čavić.

Predsjednik SRS-a RS Milanko Mihajlica je rekao da ne odustaju od promjena i da će učiniti sve da vrlo brzo obezbijede parlamentarnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana