Блеф са новом већином, Шукало на двије столице

С. Шурлан, С. Митровић
Блеф са новом већином, Шукало на двије столице

Бањалука - Странке окупљене око Савеза за промјене најавиле су у петак формирање нове већине у Народној скупштини РС, а из владајуће коалиције су им поручили да од тога нема ништа, јер се опозициони редови осипају.

Послије састанка челника СДС-а, ПДП-а, НДП-а, СРС РС и СНС-а лидер СДС-а Младен Босић је у нови блок који ће радити на формирању већине сврстао и напредњаке. Лидер напредњака Адам Шукало најавио је, међутим, разговоре са коалиционим партнерима - лидерима ДНС-а Марком Павићем и СРС "Др Војислав Шешељ" Драганом Ђурђевићем, послије којег ће одлучити како ће даље дјеловати у парламенту РС. Састанак Павића, Ђурђевића и Шукала требало би да буде одржан у понедјељак.

Босић је казао да је Савез за промјене проширен са додатним дијелом опозиције.

- Договорили смо се да је вријеме да се крене у организацију формирања нове скупштинске већине, која мора довести до промјена у РС. Овакво стање је неиздрживо и неопходна је нова Влада која ће имати одговорност према економском и социјалном стању становништва и према борби против корупције и криминала. Сви учесници састанка су спремни да дају подршку Мићи Мићићу да буде мандатар када за то дође вријеме - нагласио је Босић.

Он је додао да ће сигуран број посланика који подржавају ову идеју бити одређен оног тренутка када буде гласање о смјени садашњег руководства Народне скупштине. У скупштинском руководству је и дојучерашњи посланик СДС-а Ненад Стевандић, који је поднио оставку на све функције и чланство у тој странци и ослабио опозиционе редове. Спекулише се да би Стевандићевим путем могли да крену још неки посланици, па је неизвјесно како опозиционе странке планирају да сакупе најмање 42 гласа за нову већину.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је да ће Савез за промјене подржати иницијативу СНС-а да на дневни ред Народне скупштине буде стављена расправа о наводној куповини два посланика. Најавио је прикупљање потписа и подношење захтјева за хитну сједницу парламента РС.

- На сједници ће се видјети да ли су та два посланика била пресудна за формирање садашње скупштинске већине. То је истовремено тест за све посланике и из опозиције и из већине за то колико је власт стабилна - истакао је Иванић и додао да је формирање будуће нове Владе процес који ће трајати и да ће дефинисати програм и другачију политику, а не само кадровски збир.

Шукало је изразио задовољство што је добио подршку за иницијативу да буде разматрана наводна куповина посланика.

- То је питање које треба да стави тачку на било какву евентуалну будућу политичку корупцију. Рјешење за то је завршетак истраге у Специјалном тужилаштву - рекао је Шукало.

На питање да ли ће убудуће дјеловати са Савезом за промјене и да ли је и даље на снази споразум СНС-а са ДНС-ом, Шукало је казао да ће разговарати са Павићем и Ђурђевићем.

- Предложићу им да наша коалиција центра базира своју политику тако да не буде заснована на томе да искључиво мора давати подршку овој скупштинској већини. На бази тога процијенићу да ли постоји основа за будућу сарадњу са ДНС-ом - истакао је Шукало.

Павић је поручио да је скупштинска већина у РС стабилна.

- Поштујем њихову жељу да имају предсједника Владе и поштујем Мићића као колегу градоначелника, али прича о новој скупштинској већини је медијски притисак на поједине посланике и странке да би попустили и промијенили опцију. Од тога нема ништа - рекао је Павић.

Ђурђевић је казао да он остаје у коалицији с ДНС-ом и да ће, ако и дође до промјене већине, заједно с СНСД-ом, ДНС-ом и СП-ом бити опозиција.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик упитао је како опозиција може формирати нову скупштинску већину када им се осипа чланство.

- Они то говоре од општих избора, али од тога нема ништа. Влада има подршку коалиције окупљене око СНСД-а и реализује пројекте и ради на припреми других. То што они причају је скретање пажње са оног што раде у Сарајеву, чиме легализују политички пројекат Бакира Изетбеговића и СДА. Они немају скупштинску већину. Било би вријеме да покажу ту већину или да престану да причају да је имају и на тај начин обмањују народ у Српској - истакао је Додик.

Међународни секретар СНСД-а Жељка Цвијановић је рекла да су најаве опозиције неозбиљне и да већина није угрожена. Предсједник СП-а Петар Ђокић сматра да су тврдње опозиције да формирају нову већину спекулације.

- Од нове скупштинске већине нема ништа. Не могу да вјерујем да опозиција излази са таквим тврдњама, јер нико ко чини постојећу већину није промијенио свој став - рекао је Ђокић.

Чавић и Михајлица

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да је стање у друштву такво да је промјена власти неминовна.

- Скупштинска већина која је на прошлом засједању функционисала са 42 посланика нема легитимитет и легалитет, јер се међу њима налазе двије особе за које постоји основана сумња да су примиле мито - рекао је Чавић.

Предсједник СРС-а РС Миланко Михајлица је рекао да не одустају од промјена и да ће учинити све да врло брзо обезбиједе парламентарну већину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана