Благе казне за корупцију у БиХ

Ж. Д.
Благе казне за корупцију у БиХ

Сарајево - Мисија Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у БиХ представила је извјештај о праћењу процесуирања предмета корупције у којем је истакнут низ системских слабости због којих борба против корупције не доноси прижељкиване резултате.

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Гремингер је рекао да је анализирано 67 окончаних предмета у вези с корупцијом, те да је направљен низ препорука.

ОЕБС је уочио недовољну контролу судија за претходно саслушање приликом потврђивања оптужница, што доводи до потврђивања оптужница које треба да буду одбијене или враћене на дораду. Истакнуто је и да су судске одлуке често засноване на нејасном или недовољном образложењу, да судска пракса која се тиче корупције није уједначена и да су казне у предметима корупције благе.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон рекао је да се препоруке односе на усклађивање закона на свим нивоима, усавршавање и обуку судија и тужилаца и њихову заштиту од политичких притисака.

Гремингер се осврнуо и на неизвјесност у вези са измјеном Изборног закона БиХ.

- Било би ризично ући у предстојеће опште изборе у БиХ, а да се не зна како ће бити спроведени изборни резултати. Изражавам жаљење због изостанка напретка потребног да би била спроведена одлука Уставног суда БиХ на основу које треба мијењати Изборни закон БиХ. Странке се морају снажније ангажовати и дати предност дугорочним користима умјесто краткорочној политичкој добити. Потребно је наћи компромис прије маја, а вријеме истиче - упозорио је Гремингер и изразио забринутост због негативне реторике, која подрива напредак у процесу реформи и на путу ка ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана